Dokkum loopt na 1250 jaar uit

Bonifatius is misschien wel de eerste Europeaan. Vandaag herdenkt Dokkum dat de bisschop er 1250 jaar geleden werd vermoord. Niet om zijn idealen, maar om zijn geld....

Want: Bonifatius werd geboren in Engeland, deed missionariswerk in Nederland en bekleedde hoge kerkelijke functies in Italië en Duitsland. En nog belangrijker, Bonifatius stichtte kerkelijke structuren, die Europa later in de Middeleeuwen met elkaar verbonden, en die boven vorsten en nationale staten stonden. Mulder-Bakker zit op 11 juni een congres over Bonifatius voor.

Bonifatius was een oude man, met een succesvolle carrière in de kerk achter zich, toen hij voor zijn onfortuinlijke laatste reis naar Friesland trok. Hij was in Engeland geboren en daar in kloosters grootgebracht. De monniken leerden hem dat als hij zich echt wilde opofferen voor zijn geloof, hij zijn vaderland moest achterlaten en de wereld intrekken om het geloof te verspreiden.

Met dit ideaal reisde Wynfrith, zoals hij toen nog heette, in 716 naar Nederland. Maar zijn eerste missie werd geen succes.

Wynfrith keerde terug naar Engeland, waar hij abt werd in het klooster waarin hij opgroeide. Later trok hij naar Rome, waar paus Gregorius II hem zijn naam Bonifatius geeft. Na zijn bezoek aan Rome ging hij weer naar het noorden van Europa om zendingswerk te doen, werd bisschop en uiteindelijk aartsbisschop in Mainz. Hij besloot naar Nederland te trekken, en nog een keer te proberen wat zo'n veertig jaar eerder mislukte: Friesland bekeren. Het werd hem noodlottig.

Bonifatius werd niet vermoord om zijn idealen, maar om zijn geld. Hij trok met een gevolg van ongeveer vijftig man naar het noorden van Nederland. Om de mensen met het geloof te imponeren brachten de missionarissen kostbaarheden mee zoals prachtige bijbels en wijn. Bij Dokkum sloegen ze hun kamp op. In de vroege ochtend van 5 juni 754 overviel een groep rovers het kamp en slachtte iedereen af.Bonifatius probeerde nog met een bijbel de dolksteken af te weren, maar het mes ging dwars door het boek en raakte hem in het hart.

De herdenking van Bonifatius vandaag moet vooral vrolijk worden. Dokkum is na 1250 jaar de klap van de moord wel te boven. Het hoogtepunt van de dag is de poging van de Dokkumer Vlaggen Centrale de langste nationale vlag ter wereld te presenteren. Dewereldrecordpoging wordt uitgevoerd door 1400 vrijwilligers, die een twee kilometer lange Nederlandse vlag door de binnenstad van Dokkum dragen.

Dokkum is trots op Bonifatius. Want hoe Europees hij ook was, in het Friese Dokkum is hij een plaatselijke held.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden