Doet het er iets toe dat ik hoofdredacteur van VPRO Gids ben?

De komende weken leest Hugo Blom (hoofdredacteur VPRO Gids) op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

Hugo Blom. Beeld No Candy
Hugo Blom.Beeld No Candy

Karl Geary: Montpelier Parade (vertaald door Jan Fastenau)

Wie is de schrijver? Leer ik hem kennen door zijn boek te lezen, door de aanbevelingen van de pers of door hoe die commentaren weer in hapklare brokjes op het achterplat worden uitgeserveerd? Staat zijn identiteit juist op die elfde pagina die buiten mijn adviesruimte valt? Ik mag er maar tien, staat hierboven. Daar staat ook iets over wie of wat ik ben en ik vraag me af wat dat voor u toevoegt. Freek de Jonge schreef een keer een ingezonden brief naar deze krant, die eronder zette: de auteur is cabaretier. Dat werd meteen een hele toestand, met nog een ingezonden brief, de cabaretier is auteur, hahaha.

Waarom introduceren 'we' een nieuwe schrijver niet als schrijver? Waarom staat er op de elfde pagina dat Karl Geary eerder het illustere muziekcafé Sin-Lé in New York runde? Het voegt niets toe.

Wat wel iets toevoegt is de door Geary gekozen verteltrant in deze coming-of-age roman over de 16-jarige Sonny Knolls uit Dublin. Het kostte me oprecht moeite om de je-vorm te accepteren, maar verdomd: het werkt. Het is niet alleen origineel, het verhaal over de liefde tussen puber Sonny en de volwassen Vera krijgt er ook een bijzonder tempo en een intrigerende sfeer door. Deze schrijver wil ik leren kennen door zijn boek te lezen. U ook.

Ambo|Anthos 19,99 euro

Tracy Chevalier: Nieuwe Jongen (vertaald door Mariella Duindam)

Verlaat je eigen identiteit, ook al ben je een gevestigde naam, schrijfster van historische romans, en neem die van een andere schrijver aan. Die van Shakespeare. Durf je dat, Tracy Chevalier? Ze durfde. Net als voor haar Jeanette Winterson, Howard Jacobson, en Margaret Atwood. Niet de minsten, de Hogarth Shakespeare-reeks is een Olympus van namen. Chevalier koos Othello en verplaatste de handeling naar een basisschool in een voorstad van Washington in de jaren '70. Daar bracht zij zelf ook haar schooltijd door, dus we hebben hier een verhaal van de jonge én de oude Chevalier, en Shakespeare die over haar schouder meeloert.

Het schoolplein als toneel, de onverbiddelijke changementen van een schooldag delen het verhaal in akten, Othello wordt de Ghanese diplomatenzoon Osei, Desdemona het meisje Dee, Iago is een 11-jarige Ian. Het klopt allemaal, en dat is misschien ook wel het probleem. Soms moet je als schrijver, zoals dat tegenwoordig heet, dicht bij jezelf blijven en je kinderen wat meer laten dolen.

Nijgh & Van Ditmar 21,99 euro

Albert Kitzler: Denken geneest (vertaald door Huub Stegeman)

Albert Kitzler, pardon, dr. Albert Kitzler grossiert in identiteiten, want hij is filosoof, advocaat én filmproducent. Terwijl u nadenkt over hoe en waar het mogelijk zou zijn al deze professies en competenties in een dimensie samen te brengen tot heil en glorie van de mensheid, lees ik ondertussen voor u wat Albert ervan bakt als schrijver. Want dat staat nou net niet in het rijtje genoemd, terwijl we hier nota bene een helend boek in de hand hebben.

De inhoudsopgave stemt al nederig, Albert gaat het met ons hebben over angsten, woede, ergernis, drift, haat, zorgen, verdriet, vervreemding, hartstochten, weer Verdriet (met kapitaal), hebzucht, gierigheid, nijd, jaloezie, afgunst, leedvermaak, begeerte, eerzucht, verwaandheid en hoogmoed. Daar zijn inderdaad geen pillen tegen, dus het is maar goed dat dr. Albert ons in 225 pagina's laat zien hoe we onszelf uit de misère kunnen denken.

Ik zal het maar vast verklappen: het is ongelooflijk maar het werkt. Ik heb dit hele boek weggedacht.

Atheneum - Polak & Van Gennep 21,50 euro

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden