DOEN

Omdat het zo lekker dichtbij is, lenen de Franse Ardennen zich prima voor een vakantie met kleine kinderen. Al valt het af te raden ze langs de Maas te laten fietsen; het nieuwe fietspad loopt pal langs het water en heeft geen afscheiding....

www.nocturnia.fr

Het grootste kasteel
Iets ten zuiden van Charleville-Mézières ligt Sedan, dat zich erop mag beroemen het grootste vestingkasteel van Europa te hebben: 35 duizend vierkante meter. Van 3 juli t/m 29 augustus worden dagelijks riddertoernooien georganiseerd. De middeleeuwse toestanden houden een weekend per jaar ook het stadje zelf in hun greep. Op 15 en 16 mei viert Sedan zijn Middeleeuws Festival.

www.chateau-fort-sedan.fr

www.medieval-sedan.com

Fietsen
Behalve het Voie Verte hebben de Franse Ardennen nog zes fietsroutes, die in lengte variëren van 65 tot 260 kilometer. Ze zijn bewegwijzerd en hebben namen als De Vestingkerkenroute, De Rimbaud-Verlaine Route en De Legendenroute. Twee waarschuwingen zijn hier op hun plaats: in tegenstelling tot het Voie Verte laten deze routes de heuvels, die hier tot 550 meter reiken, niet links liggen. En: ze zijn bedoeld voor fietsers én automobilisten.

Biken
Dan is biken misschien een betere optie. Op drie plaatsen in de Franse Ardennen zijn zogeheten Centre VTT’s gevestigd, mountainbikecentra waar gratis kaarten en routebeschrijvingen te verkrijgen zijn, waar je mountainbikes kunt huren en waar je fiets en ander materiaal kunt schoonmaken. De uitgebreidste is Le Chêne Perché in Signy l'Abbaye.

www.ardennes.com

Pretparken
Verder zijn er drie ‘avonturenparken’. Het Ardennes Terre d’Avonture (aan de rand van het meer Les Vieilles Forges) heeft vijftig hindernissen. Denk aan kabelbanen, ‘verrassingsloopbrug’, hinderlagen en vangnetten.

Ook in Le Chêne Perché in Signy-l’Abbaye is er volop gelegenheid te klimmen en te klauteren. In dit park kunnen bezoekers ook overnachten, in een boomhut op 15 meter hoogte.

Het sensationeelst is wellicht het in het Maasdal gelegen Parc TerrAltitude, in Fumay. Dit park beschikt namelijk over een fantasticable, een kabelbaan van 1.200 meter lang die je met een snelheid van ruim 100 km/u over het Maasdal laat vliegen. Bijna letterlijk.

www.lecheneperche.com

www.terraltitude.com

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden