Doemscenario

Professor Van Praag vreest een halvering van de bevolking omstreeks het jaar 2060. Het doemscenario dat hij hierbij oproept voorziet onder andere in lege, slecht onderhouden wegen, leegstand van woningen en bedrijfsterreinen en een verouderde bevolking met alle problemen van dien....

Zoals zo dikwijls wordt het probleem ook in dit geval hoofdzakelijk door een economische bril bekeken. Minder mensen, dus minder investeringen en een daling van het nationale inkomen. Maar kunnen we nu eindelijk eens de gedachte loslaten dat welvaart en welzijn identieke begrippen zijn?

Leegstaande huizen? Eindelijk een einde aan de nog steeds bestaande woningnood, bijvoorbeeld onder studenten. Lege bedrijfsgebouwen? Snel afbreken, die gedrochten langs de snelweg en de natuur nieuwe kansen geven. Minder auto's? Het fileprobleem opgelost en het milieu gespaard! Ik zie die negen miljoen inwoners in 2060 wel zitten, ook al moeten zij in materieel opzicht een stapje terugdoen.

Overigens wijzen de prognoses van het CBS dacht ik in een andere richting. Immigratie en de daarbij behorende gezinshereniging zullen vooralsnog niet stoppen. Dat we ons moeten instellen op een samenleving die nog multicultureler is dan de huidige lijkt duidelijk. Maar dat is een andere zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.