Doemscenario wordt realiteit

Languit op de bank voor de televisie met teletekst, achter de pc voor de bridgemovies op Bridgeplaza of in de bioscoopzaal van de Rai in Amsterdam bij de vugraph....

Beide finalisten speelden in volledig van vorig seizoen verschillende opstellingen. Modalfa-oprichter en sponsor Max Abram zag de zes spelers verdwijnen die in 1993 de wereldtitel veroverden; hij trok drie verse partnerships aan: Bakkeren/Bertens (Tilburg), Vis/van Cleeff (Den Haag/Zoetermeer) en Paulissen/Nab (Amsterdam/Breda). Willem van Eijck, eigenaar van de Rotterdamse bridgesociëteit de Lombard, speelt zelf mee en maakte met De Wijs en Muller/Westra, beiden ex-Modalfa, in de reguliere competitie een prima indruk.

Het slijpen van de messen ging de Lombard minder goed af dan Modalfa dat in de beginfase de botte bijl hanteerde voor plus 1400. Een tussenstand van 41-10 imps hield de vijftig-vijftig quote van de bookmaker intact; dan moest de Lombard in de tweede serie van zestien spellen wel ontwaken.

Een doemscenario werd werkelijkheid. Modalfa scoorde zeventien imps met een fraaie zes ruiten terwijl de Lombard op hetzelfde spel in drie sans atout downging. Op de volgende twee spellen gingen de twee paren van de Lombard om de beurt down in frivole slems. Modalfa liep in sneltreinvaart uit naar meer dan tachtig imps voorsprong.

De gigantische achterstand verdreef de energie bij de Lombard. Uit niets sprak het geloof in een wonderbaarlijke opstanding. De vugraph-commentatoren hielden de moed er in; na elke drie imps winst voor de Lombard riepen zij opgewekt dat het verschil nog maar tachtig was. Ironisch opperden zij dat een van de spelers van Modalfa positief was bevonden bij de dopingcontrole, verplicht vanwege de olympische aspiraties van bridge. Ook filosofeerden zij over een andere opzet van de finale. Een eindstrijd in sets, board-a-match of volgens de Patton-telling? Ingrijpende en interessante ideeën, die spanning en amusement tot en met het laatste spel garanderen.

Modalfa ging op de eieren zitten, maalde er niet om dat de Lombard tijdens de tweede dag een beetje terugkrabbelde. De finale die na 32 van de 88 spellen beslist was, diende uiteindelijk slechts als vergelijkingsmateriaal van de door sponsor Transfer Solutions parallel georganiseerde bridgedrive voor relaties, bobo's en bekenden.

De ondergang van de Lombard begon in diagram 1.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- 1* 1*

3SA pas pas pas

Het ongeduldige 3SA van west, Berry Westra, snoerde noord de mond maar pakte slecht uit. Noord kwam met schoppen uit voor *A van west, die acht vaste slagen telde. De enige kans van de leider op een negende slag was de snit op *V. Noord-zuid raapten na *V vier schoppenslagen en *A op voor twee down.

west noord oost zuid

-- -- 1* 1*

dbl 3* 4* pas

4SA pas 5* pas

6* pas pas pas

Voor Modalfa zaten Vis/van Cleeff oost-west. Het negatieve doublet van west werkte veel beter dan het directe 3SA-bod. Oost introduceerde na het preëmptieve 3* de vijfkaart ruiten waarna west visualiseerde dat met een niet eens maximale oosthand (bijvoorbeeld *2*A8763*AH765*54) klein, zelfs groot slem in ruiten een uitstekende kans maakte. West controleerde met 4SA de azen van oost, constateerde dat een aas buitenboord was en zwaaide af in 6*. Dit contract bleek afhankelijk van de positie van *A. Wie goed naar het bieden luistert zet zijn geld graag op die kaart in zuid. De vijftig procent kans van harten aas in zuid is aanzienlijk vergroot door het preëmptieve 3* van noord. Een speler die het bieden op een dergelijke manier stoort, bezit zelden een aas.

Het tegenspel van 4* in diagram 2 was met open kaarten een stuk gemakkelijker dan in de praktijk.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 3SA pas 4*

pas pas pas --

Op de ene tafel kwam west uit met *10; logisch met *H als troefcontrole en daarnaast verdedigende mogelijkheden in klaveren. De leider won de eerste slag met *A en speelde troef naar *10 in noord. Oost won met *V en speelde *10 na. De leider nam *A en herhaalde de troefsnit, schoppen naar *B. Met *A de laatste troef van west opgehaald. Na *H op *V de verliezende harten van zuid afgegooid en klaveren uit de dummy richting *V. Naast de troefslag gingen alleen twee klaverenslagen verloren.

Op de andere tafel kwam west uit met een passief ogende kleine harten. Dit bleek een schot in de roos. De leider won *V met het aas en speelde troef naar *10 in de dummy. Oost nam *V en kon nu door *H na te spelen een troefslag bij west promoveren, de leider moet immers met *B in noord troeven. Oost speelde echter *10 na voor het aas van de leider. Deze kon ook het contract maken door de schoppensnit te herhalen. Zuid koos er echter voor om troef naar het aas te spelen. Nu is het contract gemaakt indien de ruiten drie-drie verdeeld zitten of de vierkaart ruiten bij *H zit. Zuid speelde *AHV, west troefde *V. Alle toeschouwers zagen dat 4* down was als west harten naspeelde. Dit bleek buiten west gerekend die *H op tafel legde zodat de leider alsnog tien slagen bij elkaar had.

Simon de Wijs van de Lombard maakt dit jaar met twee fabuleus gespeelde spellen aanspraak op de prijs voor de 'best played hand of 2001'. In diagram 3 miste de Rotterdammer een kans om die serie tot drie uit te breiden.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

pas 1* pas 2*

2* 3* pas 4SA

pas 5* pas 6SA

pas pas pas --

Tegen het hoge slem kwam west uit met *H waardoor elke maakkans verloren leek. Gedesillusioneerd won zuid, De Wijs, de eerste slag met *A, stak over naar *V, het vijf-nul zitsel van de ruiten werkte niet in het voordeel van de leider. Een harten uit zuid, west nam *V en speelde schoppen voor het aas en één down.

Een bridger in nood maakt dikwijls rare sprongen om te overleven. De leider in deze 6SA gaf de hoop op overleving te snel op. Alsof hij in de twilight zone verkeerde: na *A schoppen uit noord. Oost wint *A en heeft geen harten meer. Oost speelt klaveren of ruiten na zodat de leider in zuid aan slag komt. Op vijf klaverenslagen verdwijnen vier harten en een ruiten uit de dummy. Dan volgen *V, *B, *H en *A. Een eindspel van twee kaarten. In noord *B en *B, oost doet niet meer mee met een klaveren en een ruiten over. Zuid houdt *H7 over en west? West is de pineut; hij moet *V bewaren en ook *V10. Dat gaat niet en zo groeit of *B in de dummy of *7 in zuid uit tot de twaalfde slag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden