Doemscenario blijft enthousiast Japan bespaard

Op de vingers gekeken door een formidabel blauw leger slaagde Japan voor de eerste test, de wedstrijd tegen de enige vertegenwoordiger uit de Lage Landen....

`Japan is de winnaar van de avond', zei de Franse coach van de ploeg, Philippe Troussier. Hij deed dat na een gelijkspel, 2-2. De boodschap was echter duidelijk: het doemscenario, een nederlaag in het duel waarin de WK-organisator zich presenteerde, bleef in de kast.

Bovendien schaarden de supporters zich in Saitama massaal achter de nationale ploeg, in een futuristisch stadion van indrukwekkende afmetingen. De toeschouwers, bijna zonder uitzondering gekleed in een Japans shirt, gaven het stadion een magnifieke blauwe gloed.

Memorabel was de wedstrijd in de ogen van buitenlandse gasten niet alleen vanwege het grillige scoreverloop en de beoordelingsfouten van William Mattus, een Costaricaan. Ontegenzeglijk is voetbal in Japan deze maand een hype, maar de aanmoedigingen van de duizenden op de tribunes waren oprecht.

Ze maakten de openingswedstrijd van het Japanse team tot een bijzondere gebeurtenis, met hun massale toejuichingen, handgeklap en kreten van angst, of vreugde.

Opvallend was het dat ook het stadion in Saitama tal van lege plekken vertoonde, en dat voor een wedstrijd die al ruim anderhalf jaar te boek stond als uitverkocht.

Het kaartenschandaal breidt zich uit in Japan. Duizenden kaarten zijn door een Brits bureau waarmee de wereldbond FIFA zaken doet, niet op tijd geleverd. Het heeft de organisatoren van het WK in grote verlegenheid gebracht. Een groot spandoek met de tekst `Where are the tickets' werd gisteren snel verwijderd.

Degenen die zich wel konden laten onderdompelen in de blauwe zee, mochten zich gelukkig prijzen. Op het spelpeil was van alles aan te merken, maar het enthousiasme van de fans en de kolderieke reeks gebeurtenissen na rust werkten aanstekelijk.

De Belgen manifesteerden zich zoals verwacht, niet anders, en evenmin beter of slechter dan was verondersteld. Het felle rode tenue, oranje is het bijna, is slechts een loze waarschuwing aan de tegenstander. België daagt niet uit, maar wacht af, op degelijke wijze.

Sterren heeft de ploeg niet. De bekendste spelers zijn Wilmots, van Schalke 04, en de doelman die het WK wil benutten als springplank om Willem II te verlaten, De Vlieger. De Nederlandse bluf heeft hij zich nog niet eigen gemaakt, bleek na afloop. België stelt zich, zei hij, tevreden met het bereiken van de tweede ronde.

Het lijkt inderdaad de hoogst denkbare doelstelling te zijn voor een ploeg die in de weken voor het WK veel tegenslagen moest verwerken. Drie spelers, Baseggio, Clement en Emile Mpenza, raakten geblesseerd. In de voorbereiding op de wedstrijd tegen Japan liepen voorts De Boeck en Van Kerckhoven blessures op.

En dan was er de zaak-Waseige. De bondscoach, een vaderfiguur uit Wallonië, perste er een paar leugentjes uit in de week voor de reis van België naar Japan. Waseige ontkende tot op het laatste moment dat er besprekingen gaande waren met Standard Luik, zelfs op de dag dat bekend werd dat hij bij die club in dienst zou treden.

De spelers waren er niet van ondersteboven, zei De Vlieger. Dat gold ook voor de berichten over de geblesseerde spelers. `Deze groep is al wat ouder. Wij zijn niet zo snel ergens van ondersteboven.'

Dat bleek in Saitama waar het decor de Belgen geenszins leek te imponeren. Dat de Japanners twee maal scoorden, had andere oorzaken: weifelingen in de defensie, in het middelste deel vooral waar Van Meir zich na rust liet overbluffen.

Het leverde Japan twee doelpunten op, een meer dan tijdens de campagne van vier maanden geleden in Frankrijk waar de toenmalige debutant drie maal verloor. De steriele eerste helft, met kansen voor Wilmots en Goor, was op slag vergeten toen Japan een doelpunt toestond (fraaie omhaal Wilmots) en er zelf twee maakte.

De explosie in het stadion volgde nadat Suzuki en de onvermoeibare middenvelder Inamoto scoorden, 2-1. Van der Heyden had het laatste woord voor de Belgen die, zei Waseige, enigszins ontgoocheld het stadion verlieten.

Dat gold echter ook voor de Japanners die in de slotfase nogmaals scoorden. Het doelpunt van Inamoto werd echter om dubieuze redenen afgekeurd door scheidsrechter Mattus.

De kreten van verontwaardiging werden gevolgd door gegil van angst, toen doelman Narazaki in het strafschopgebied een overtreding op Sonck beging. Mattus deed maar weer eens of zijn neus bloedde.

Feyenoorder Ono was op dat moment allang van het veld verdwenen. Als linkermiddenvelder kon hij zijn draai geen tel vinden, op een avond dat het Japanse voetbal een hoogtepuntje beleefde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden