Doemaleden scheiden gauw voor ze hun bezit aanmelden

MOSKOU - 'Een epidemie van echtscheidingen in de Doema', luidde de smakelijke kop op nieuwssite lenta.ru gisteren. Wat is er nu weer aan de hand in het veel geplaagde Russische parlement? Een anonieme bron uit de Doema onthulde gisteren dat in de twee maanden voordat Doemaleden hun inkomen en bezittingen moesten opgeven een stuk of dertig van hen plotseling waren gescheiden. Want het bezit van je 'ex' hoef je niet op te geven.

Doemalid Ilja Ponomarjov heeft vooral het vizier gericht op Vladimir Zjirinovski - de nationalistische clown die de afgelopen twintig jaar goed is beloond voor zijn 'oppositiewerk' in dienst van het Kremlin.

Dit jaar verklaarde hij een inkomen te hebben van 2,5 miljoen roebel (62,500 euro), negen stukken land, twee huizen in aanbouw en een Russische auto. Maar zijn vrouw, met wie hij al veertig jaar samen is, verdiende twee jaar geleden 71 miljoen roebel (1,8 miljoen euro) en bezat zestien stukken grond, twee huizen, drie appartementen, acht kantoorgebouwen en twee auto's.

Waarom ontbreken al die zaken plots in Zjirinovski's inkomstenverklaring? 'Hij heeft alles aan zijn vrouw gegeven, maar hun echtscheiding is fictie', zegt Ponomarjov. Ze wonen immers samen. Maar Zjirinovski zegt dat hij alles legaal doet: 'We zijn alleen in de kerk getrouwd, dus ik hoef haar bezit niet op te geven.'

De Doema behoorde altijd al samen met de politie en de rechtbanken tot de top-5 van onbetrouwbaarste Russische instellingen - maar de afgelopen maanden is de lol er echt van af. Eind vorig jaar werd Gennadi Goedkov de Doema uitgesmeten, in wezen omdat hij was toegetreden tot de 'echte', buitenparlementaire oppositie.

Daarop opende oppositiebloggers het jachtseizoen. Een kleine greep uit recente onthullingen: de voorzitter van de commissie ethische zaken moest plaatsmaken omdat hij een paar leuke (maar niet gedeclareerde) stulpjes in Miami bleek te bezitten; partijbons Isajev bleek een hotel in Duitsland te bezitten, wat hij snel verkocht; Irina Jarovaja, voorzitter van de anticorruptiecommissie, woont in een appartement van twee miljoen euro dat op naam staat van haar 23-jarige dochter.

In dit tumult besloten verscheidene Doemaleden zelf maar op te stappen.

Maar nu wordt zelfs hun eminente deskundigheid betwist: tegen vier Doemaleden, alsmede minister van Cultuur Medinski en kinderombudsman Astachov zijn aanklachten gepubliceerd inzake grof plagiaat bij hun dissertatie.

De ontkenningen vliegen in de rondte, maar het roept wel een prangende vraag op. Wat is de lol van een Doemazetel nog als plagiaat, onverklaarbaar hoge inkomsten en huizen aan palmstranden niet meer mogen?

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden