Doema dreigt met afwijzing van Kirijenko

De Russische parlementsvoorzitter Seleznjov heeft president Boris Jeltsin gisteren het advies gegeven interim-premier Sergej Kirijenko niet voor te dragen als de definitieve kandidaat voor het premierschap....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

De 35-jarige Kirijenko, die nog geen half jaar minister van Energie was, werd begin deze week door Jeltsin tot waarnemend premier gebombardeerd, nadat de Russische president premier Tsjernomyrdin en zijn hele regeringsploeg de laan uit had gestuurd.

'Hij is onbekend. Hij is nooit gouverneur geweest en hij heeft de economische ervaring niet om Ruslands enorme economie te besturen', vatte parlementsvoorzitter Seleznjov zijn bezwaren tegen interim-premier Kirijenko samen.

De communistenleider Zjoeganov waarschuwde dat zijn fractie Kirijenko zal afwijzen als hij niet een totaal ander beleid presenteert dan de voorgaande regering-Tsjernomyrdin.

Het is nog steeds onduidelijk of Jeltsin van plan is Kirijenko tot premier te benoemen, maar kennelijk wil Seleznjov voorkomen dat het zover komt. In dat geval komt de oppositie namelijk voor een lastige keuze te staan: te buigen voor Jeltsins keuze of het gevaar te lopen dat de president de parlementariërs naar huis stuurt.

Volgens de grondwet mag Boris Jeltsin het parlement ontbinden, als het drie keer weigert in te stemmen met zijn kandidaat voor het premierschap. In dat geval krijgt Jeltsin zeker drie maanden lang de vrije hand om het land per decreet te regeren.

Daarbij komt dat nieuwe verkiezingen niet erg aantrekkelijk zijn voor een deel van de oppositie. Zjoeganov loopt het risico stemmen te verliezen aan ultra-links. Het staat verder wel vast dat de ultra-rechtse LDPR van Zjirinovski veel zetels zal verliezen.

De nummer twee van de LDPR, Aleksej Mitrofanov, kondigde aan dat zijn partij Kirijenko wel zal steunen. 'Het kan ons eigenlijk niets schelen. Wij zullen voor hem stemmen of voor iedere andere jongen of meisje, Tatjana of haar man', zei hij doelend op Jeltsins invloedrijke dochter, Tatjana Djatsjenko.

In de Russische pers klonk al de eerste kritiek door op de waarnemend premier. De liberale krant Novye Izvestija zette vraagtekens bij de wijze waarop Kirijenko enkele jaren geleden een olieraffinaderij in Nizjni Novgorod van het faillissement 'redde'.

Volgens de krant zou het bedrijf nog steeds tot over zijn nek in de schulden zitten, terwijl een door Kirijenko opgerichte bank dik aan de reddingsoperatie verdiend zou hebben.

De krant had verder kritiek op Kirijenko's besluit Viktor Ott als waarnemend minister van Energie te benoemen, hoewel deze wegens een schimmige huizendeal in opspraak is geraakt.

'Als Kirijenko's hele ploeg uit dergelijke figuren gaat bestaan, gaan we een vrolijke toekomst tegemoet', schrijft de krant.

Als waarnemend premier viel Sergej Kirijenko gisteren al de eer te beurt bondskanselier Helmut Kohl en de Franse president Jacques Chirac op het regeringsvliegveld van Moskou te mogen verwelkomen. Kohl en Chirac komen voor een speciale Frans-Duits-Russische top met president Jeltsin.

Moskou hoopt samen met de Duitsers en de Fransen een verbond te smeden om zo tegenwicht te bieden aan de Amerikaanse invloed in West-Europa. Maar het ziet ernaar uit dat Kohl en Chirac de besprekingen in Moskou vooral zullen gebruiken om de politieke stemming in Rusland te peilen na de val van het kabinet en om uit te vinden welke koers Jeltsin wil varen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden