Doelstelling vermindering kooldioxyde niet te halen

De doelstelling om de uitstoot van kooldioxyde in 2000 met 3 tot 5 procent te verminderen ten opzichte van 1990 wordt bij lange na niet gehaald....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De oorzaak is een combinatie van de sterke economische groei en de ongewoon lage energieprijzen, verklaart K. van Egmond van het RIVM. Hierdoor neemt het energieverbruik sterk toe en komt er meer kooldioxyde in de atmosfeer. Kooldioxyde is een belangrijke veroorzaker van het versterkte broeikaseffect.

Nederland wil in het jaar 2000 circa 177 miljoen ton kooldioxyde in de atmosfeer brengen. In 1990 was dat nog 184 miljoen ton. Volgens de nieuwe berekening dreigt de uitstoot in 2000 echter op 200 miljoen ton uit te komen. Dat is 13 procent hoger dan voorzien.

Dit jaar stelt de Tweede Kamer vast of de doelstelling voor het jaar 2000 min 3 of min 5 procent kan worden, afhankelijk van de ontwikkelingen. Volgens RIVM-medewerker Van Egmond lijkt het halen van de doelstelling met het huidige pakket aan maatregelen, inclusief energieheffing, zo goed als onmogelijk. 'De discussie over 3 of 5 procent minder doet in dit licht absurd aan. Er moet drastischer energie worden bespaard.'

Het RIVM en het CPB hebben de berekening uitgevoerd omdat tijdens de 'klimaattop' vorige maand in Berlijn het halen van de Nederlandse doelstelling als vanzelfsprekend werd gezien. De onderzoeksinstituten zijn gaan rekenen en vonden het nodig een waarschuwing te laten horen.

Het ministerie van Economische Zaken is op de hoogte van de tegenvallende cijfers. Eerst wordt het werk van de instituten bestudeerd en gecontroleerd, voordat het departement met een reactie komt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden