'Doelstelling duurzame energie onhaalbaar'

De doelstelling om in 2020 14 procent van de energie duurzaam op te wekken, is onhaalbaar. Dat blijkt volgens RTLZ uit een rapport dat is opgesteld door onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Ruimtelijk Planbureau.

Windmolens bij Urk. Beeld ANP
Windmolens bij Urk.Beeld ANP

In het rapport, dat officieel dinsdag wordt gepresenteerd, staat dat Nederland met het voorgenomen beleid voor de komende jaren uitkomt op 12,4 procent duurzame energie in 2020. Als het huidige energiebeleid onveranderd wordt doorgevoerd, komt het percentage niet verder dan 10,6 procent.

Eerder sprak het kabinet met de Europese Unie af om in 2020 16 procent van de energie duurzaam op te wekken. Deze doelstelling werd al snel bijgesteld tot 14 procent. Dit zou nu mogelijk ook te ambitieus zijn.

Het ministerie van Economische Zaken wilde vandaag niet reageren op het bericht. 'Wij wachten totdat het rapport wordt gepresenteerd', aldus een woordvoerster.

Verscheidene partijen in de Tweede Kamer uitten afgelopen maand al kritiek op de uitvoering van het Energieakkoord, waarin de duurzaamheidsdoelstelling is opgenomen. Volgens onder meer GroenLinks is minister Kamp van Economische Zaken de regie over het akkoord kwijt en moet premier Mark Rutte zelf de uitvoering ter hand nemen.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp. Beeld anp
Minister van Economische Zaken Henk Kamp.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden