Lezersbrieven

Doelbewust desinformatie verspreiden moeten we niet accepteren in een rechtsstaat

De ingezonden brieven van donderdag 15 februari.

Halbe Zijlstra en Mark Rutte na het aftreden van Zijlstra. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Halbe Zijlstra en Mark Rutte na het aftreden van Zijlstra.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: Stop de liegende overheid

Hierbij mijn bijdrage aan het debat over minister Zijlstra.

Wat ik mij al langer afvraag is hoe het kan dat ambtenaren die een eed of belofte hebben afgelegd, actief betrokken zijn bij het verspreiden van desinformatie (om niet te zeggen leugens). Ik heb het over de communicatieadviseurs en voorlichters bij ministeries en lagere overheden die doelbewust de waarheid achterhouden en verdraaien om hun bestuurders van dienst te zijn.

Dat het algemeen belang van burgers hiermee geschaad wordt, is evident. Daarmee zou dit gedrag reden voor ontslag moeten zijn.

Ik ben communicatiemanager in de publieke sector geweest en heb de mores zien veranderen. Dat je feiten en cijfers op een voor jou gunstige manier presenteert, is van alle tijden. Het is aan kritische journalisten om daar een afweging in te maken. Doelbewust desinformatie (nepnieuws) verspreiden en volharden in leugens op kosten van de belastingbetaler is een nieuwe, fatale dimensie die we niet moeten accepteren in een rechtsstaat.

Armand Leenaers, Heerlen

Onbegrijpelijk

Heel cynisch over de Nederlandse politiek ben ik nooit geweest. Het zelfreinigend vermogen is immers, ook dankzij een goed functionerende pers, groot. Van meet af aan stond voor mij dan ook vast dat 'ús Halbe' een vervolg van zijn ministerschap kon vergeten. En zo ging het ook: hij stapte op.

Dat ik er toch niet positiever op geworden ben, heeft te maken met de aanvankelijke reacties van de coalitiepartijen, inclusief de minister-president. Want hoe kan het dat in een tijd waarin er zo veel aandacht voor nepnieuws is, er toch politici zijn die menen dat een dergelijke leugen niet hoeft te betekenen dat degene die hiervoor verantwoordelijk is, kan blijven zitten? Onbegrijpelijk, een ander woord heb ik er niet voor.

Koos Tiemersma, Drachten

Rutte medeplichtig

Halbe Zijlstra heeft gelogen. Voor iedereen: de Kamer, de VVD-leden, de media, het volk. De premier weet daarvan, maar vertelt daar niemand iets over - ook de Kamer niet. Hij is dus medeplichtig. Zijlstra heeft zijn conclusies getrokken en is weg. Kan Rutte blijven zitten? Waarom is men zo tolerant ten opzichte van hem, terwijl hij even fout is als Zijlstra?

Gáu Lyra, Zoetermeer

Zet Rutte op zijspoor

Ministers en staatssecretarissen van Rutte III, fractieleden van VVD, D66, CU en CDA, een welgemeend advies: zet uw grote leider op een zijspoor. Lachebekkie Rutte kan zich weinig herinneren, heeft een andere perceptie, spreekt niet met anderen over grote problemen, weet niet meer wanneer hij wat doet of zegt. Meer dan zorgelijk. Rutte probeert het vertrouwen in de politiek te herstellen. We mochten er een lange avond naar luisteren en kijken, echt beneden alle peil. Dat vond u toch ook? Durft u er ook voor uit te komen?

Jos Warmerdam, Heerenveen

Naïef

Jarenlang geloofde iedereen Halbe Zijlstra. Nu gelooft iedereen voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer. Vreemd. Vraagt niemand zich af waarom Jeroen van der Veer het verhaal dat Poetin in 2006 over Groot-Rusland vertelde eigenlijk had doorverteld aan Halbe Zijlstra? En waarom Halbe Zijlstra niet mocht zeggen dat dit verhaal van Van der Veer afkomstig was? Als de anekdote zo onschuldig was (als het enkel zou gaan om een historisch feit) waarom moest de bron dan beschermd blijven? Waarom heeft Van der Veer dan niet eerder opening van zaken gegeven? En waarom wilde Van der Veer dan ook dit keer weer niet genoemd worden?

Robin Mattias Hurkens, Nijmegen

Blijf spitten

Dank voor jullie harde, goede, eerlijke en integere werk. De politiek en met name onze minister-president kunnen hier een voorbeeld aan nemen. Ik hoop dat jullie doorzoeken, blijven spitten en alle leugens boven tafel krijgen. Het debat dinsdag maakte duidelijk dat er nog veel te vinden is.

Pauline de Groot, Utrecht

Cultuur leeft mee

De cultuursector leeft mee met Halbe Zijlstra. Wij begrijpen hoe het moet zijn om je baan te verliezen als gevolg van politieke fouten.

John Doe, Den Haag

Mens en politicus

Waarom mag een politicus geen fouten maken? We zeggen steeds dat we de mens in de politicus willen zien, maar als hij dat doet, wordt hij meedogenloos afgestraft en moet hij weg! Ik ben geen VVD'er of vriend van Zijlstra, maar dit doet gewoon pijn.

Trees Hupkes, Driebergen

Hans van Baalen?

Allereerst dank voor uw fantastische werk aangaande de ontmaskering van de minister van Buitenlandse Zaken. Met belangstelling las ik vervolgens uw artikel over de mogelijke opvolger van Zijlstra (Ten eerste, 14 februari). Hier stond één onmogelijke kandidaat tussen en dat is Hans van Baalen. Hans van Baalen is sinds zijn groteske optreden op het Maidan-plein in Kiev persona non grata in Rusland. Voor een minister van Buitenlandse Zaken, die ook effectief moet zijn op de Russische dossiers, valt hij dus af.

Hubert van Kempen, Rotterdam

Kerk in eigen land

In de Volkskrant van 14 februari staat de vraag: waarom loopt de Nederlander in het buitenland wél een gebedshuis binnen, maar doet hij dat in eigen land niet.

Het antwoord is simpel: in Nederland zijn de meeste kerken, buiten de diensten, op slot.

Anne Kok, Blaricum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden