'Doe nou maar wat Berlijn wil'

WILCO DEKKER EN BEN VAN RAAIJ

Begin augustus is VVD-fractievoorzitter Stef Blok op bezoek in het Haagse hoofdkwartier van VNO/NCW. De werkgevers maken zich zorgen over de eurocrisis en Blok is belangrijk. Hij heeft gezag opgebouwd als fractieleider van de traditioneel eurosceptische VVD. Blok is dan ook tegen de zogenoemde eurobonds, een van de mogelijkheden die dan de ronde doet om Europa te redden.

Zo'n gezamenlijke Europese obligatie zou de zuidelijke landen uit de problemen helpen, maar Nederland extra rente kosten, en een deel van de soevereiniteit. 'Oké, we hoeven het niet te doen', zegt VNO/NCW-directeur Niek Jan van Kesteren tegen de fractievoorzitter van de grootste regeringspartij. 'Maar als we Zuid-Europa niet meer helpen, dan staan we voor de deur naar het grote onbekende. En durf jij die open te doen?'

Dat oproepen van een beeld van een ongekende financiële ramp, een mondiale recessie erger dan de jaren dertig, blijkt een krachtig lobbymiddel. Het kabinet-Rutte werkt in Brussel en Den Haag nog steeds mee aan het redden van de euro, met steun van de VVD. Die omslag is opmerkelijk. Het CDA is weliswaar pro-Europees, maar gedoogpartner PVV moet niets hebben van Brussel. En Rutte zelf is eigenlijk van de lijn Bolkestein: de Europese Unie is goed als vrije markt, en verder zo min mogelijk.

Naast Blok is verder Loek Hermans, fractievoorzitter in de Senaat en VNO/NCW-bestuurder, belangrijk binnen de partij. De premier praat ook met economen en met vertrouwelingen als Victor Halberstadt en Ben Verwaayen. Deze oud-baas van PTT Telecom en huidig topman van het Franse Alcatel is de praatpaal van de VVD-top en houdt Rutte als kosmopolitisch zakenman voor hoe belangrijk het is de euro te redden. In de Europese praktijk komt dat vooral neer op Duitsland volgen. 'Doe nou maar wat Berlijn wil, dat is het beste', krijgt de premier daarom van een andere adviseur te horen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden