Doe niet zo zielig over huurverhoging

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 11 februari.

Woonbond en FNV Bouw slaan huuralarm. Beeld anp
Woonbond en FNV Bouw slaan huuralarm.Beeld anp

Doe niet zo zielig over huurverhoging

Patty Gomes wijst op het verschijnsel dat scheefhuurders 'voor een groot deel' mensen met een wisselend inkomen zijn ('Hoezo ben ik een scheefhuurder, O&D, 9 februari). Een bron daarvoor noemt zij niet. Maar al zou het kloppen, dan klinkt haar bezwaar nog steeds zwaar aangezet.

Het klopt dat een scheefhuurder die minder gaat verdienen, toch de huurverhoging van het jaar daarvoor krijgt doorberekend via de kale huur. Zo ben je volgens Gomes het jaar daarna 'veel meer geld' kwijt aan de huur.

Ook de tachtiger Chiel de Bruin stelt dat zijn huur inmiddels voldoende gestegen is: in 47 jaar tijd van 115 naar 780 euro ('Ik wil niet verkassen', O&D, 10 februari). Beiden klagen over een stijging die maar voor een klein deel veroorzaakt is door de extra huurverhogingen voor hoge inkomens sinds 2013.

Bij mijn Bossche wooncorporatie betaalden rijkere huurders deze drie jaren 6,5 procent huurverhoging, tegen 4 procent verhoging voor de laagste inkomens. Bij een huur van zeg 550 euro betekent dat per jaar slechts zo'n 14 euro extra kale huur per maand. De normale verhoging van 4 procent in datzelfde jaar kost dan meer: zo'n 22 euro.

Deze cijfers kunnen verschillen per corporatie, maar de strekking blijft hetzelfde: de extra huurverhogingen zijn beperkt. Ik begrijp het emotionele verhaal van een man op leeftijd die zijn huis niet wil verlaten. Maar de grote stijging van 115 naar 780 euro huur is vooral een kwestie van reguliere verhogingen gedurende bijna 50 jaar.

Zelf verdiende ik in 2015 beduidend minder dan de jaren daarvoor. En ja, ook mijn kale huur is met zo'n 50 euro extra verhoogd in de jaren dat ik goed verdiende. Zit ik nu met een onbetaalbare 'hypotheek' van mijn vette jaren? Ik vind van niet. Als iemand het slachtoffer is geworden van de recente huurverhogingen, zijn het de lagere inkomens. Zij betaalden jarenlang stevige huurverhogingen tot 4 procent.

Stijn Dunk, Amsterdam

Ontspoord

Ik weet ook wel dat de krant er tegenwoordig in de eerste plaats niet meer is voor het nieuws, maar voor de achtergronden. Maar als ik dan over de treinbotsing 'in Beieren in Zuid-Duitsland' (Ten eerste, 10 februari) niet méér vind dan een piepklein fotootje en vijf regels tekst, evenveel als dat gebbetje over dat verkeersbord in Zweden op pagina 30, dan zijn de verhoudingen toch wel heel erg zoek.

Elke dag reizen ook in Nederland duizenden treinforensen over enkelspoor naar hun werk en iedereen vraagt zich af, hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het ongeluk in Duitsland vond plaats om 7 uur 's ochtends en er was dus de hele dag tijd om bij Nederlandse deskundigen te rade te gaan over de mogelijke oorzaak.

Onno de Vries, Leerdam

De treinbotsing in Beieren, Duitsland. Beeld epa
De treinbotsing in Beieren, Duitsland.Beeld epa

Geert Wilders

PvdA-voorzitter Hans Spekman ziet in Geert Wilders 'een gevaar voor de democratie'. Hans Spekman vergist zich. Geert Wilders moet vooral gezien worden als 'een gevaar ván de democratie'.

Jan Bovenlander, De Wilgen

Homoparadijs

Verschillende West-Europese landen passen maatregelen toe om de instroom van vluchtelingen te ontmoedigen zoals geld afpakken en het traineren van gezinsvereniging. Ik heb nog een suggestie: het propageren van West-Europa als paradijs voor homoseksuelen. Dit zal zeker een afschrikwekkend effect hebben op vluchtende islamitische homohaters.

Jan Krol, oud-voorzitter COC Twente-Achterhoek, Almelo

Dyslectisch? Wie nou niet

Als mentor en remedial teacher op een middelbare school merkte ik een aantal jaren geleden een sterke toename van dyslectische leerlingen (Valse dyslexieverklaring is fluitje van een cent', Ten eerste, 10 februari).

Wij zijn toen gaan controleren en alras bleek dat een aantal verklaringen onterecht was afgegeven.Wij zijn de dossiers gaan controleren en kwamen zo op het spoor van ouders die via een bevriende psychiater of orthopedagoog een dyslexieverklaring bemachtigden. En van malafide bureaus die al te makkelijk verklaringen afgaven. Werk aan de winkel dus!

Ada Schotting, Amsterdam

De dyslecticus in het kind

Hoe vaak heb ik als leerkracht basisonderwijs van groep 8 niet ouders van kinderen die net naar het voortgezet onderwijs waren verkast over de vloer gehad met de vraag hoe het toch in hemelsnaam mogelijk was dat we de dyslecticus in zoon- of dochterlief hadden gemist, terwijl dat op de 'nieuwe school' binnen tien minuten was vastgesteld?

Het aantal keren is niet te tellen, net als de uitleg van mijn kant die in de regel net iets meer tijd in beslag nam dan de tien minuutjes waarbinnen een kind een eindje verderop in ons onderwijssysteem met een probleem was opgezadeld dat helemaal niet bestond.

Koos Tiemersma, Drachten

Een echte Zeeman

'Er is eigenlijk maar één nadeel aan de jurk; hij is er in slechts vier maten', schrijft Arno Kantelberg (Ten eerste, 10 februari). Ik denk dat er aan zo'n goedkope trouwjurk wel meer nadelen kleven. De omstandigheden waaronder de personen werken die haar hebben gemaakt, bijvoorbeeld. Onlangs bleek in een aflevering van De strijd om de klerewereld (VPRO) weer waar de kleding van Zeeman eigenlijk vandaan komt en wie de werkelijke prijs betaalt. Allemaal opdat wij hier kleding kunnen kopen die we vaak niet eens nodig hebben, tegen bizar lage prijzen.

Grietje de Jong, Burgum

Trouwjurk van Zeeman. Beeld Sanne De Wilde
Trouwjurk van Zeeman.Beeld Sanne De Wilde

Dank Nico Dijkshoorn

Dit is de eerste keer dat ik reageer op iets in de onvolprezen Volkskrant. Ik bedank Nico Dijkshoorn voor zijn column in de V van gisteren. Ik moest zes keer schaterlachen. Hij krijgt van mij de prijs voor de geestigste columnist van Nederland.

Lydia Herremans, Eindhoven

undefined

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden