Doe maar geen aangifte, zei de politie

Het begon met getreiter en een kloppartij. In Dokkum moesten rechts-extremistische jongeren niets hebben van die ene hiphopper. Maar juist hij belandde in de cel....

Zijn zoon is twee keer door rechts-extremistische jongeren in elkaar geslagen. De laatste keer hadden de klappen volgens een arts niet één centimeter naar links moeten vallen, of hij had een slagaderlijke bloeding aan zijn slaap gehad. 'Dan hadden we een optocht tegen zinloos geweld kunnen houden', zegt zijn moeder. Met de bekladdingen en vernielingen hoopte de jongen zijn belagers in diskrediet te brengen .

De jongen is deze week van de Piter Jelles-school gestuurd. Hij en zijn maten zijn aangeklaagd voor openbare geweldpleging. De groep heeft ook een tiental winkeldiefstallen gepleegd, maar die staan volgens vader Kamma los van de andere acties. De diefstallen waren een kwestie van mooie spullen willen hebben. Kamma heeft aangeboden de schade te vergoeden.

Nu zit de familie bij te komen in haar woonboerderijtje in DeValom. Vader en moeder kunnen niet genoeg benadrukken hoe stom en naïef hun zoon is geweest. Maar ze zien hem niet alleen als dader, ook als slachtoffer.

In en rondom Dokkum wonen grote groepen rechts-extremistische jongeren, die zich onderscheiden met kledingmerken als Lonsdale en Fred Perry. Zoon Kamma draagt kleding van het merk Karl Kani en dat is zijn grote fout. 'Hij draagt negerkleren', zegt zijn vader. 'Hiphopkleren', zegt hij zelf. In Dokkum lopen meer hiphoppers rond, maar in een dorpje als De Valom, vlak buiten Dokkum, is hij de enige.

Elke dag komen ze elkaar tegen tijdens hun fietstocht naar school in Dokkum. De rechts-extremisten gaan naar het Dockinga College, waar onlangs al een verbod op Lonsdale-kleren is afgekondigd. Zoon Kamma ging naar het Piter Jelles, waar ook veel bewoners van het nabijgelegen azc naar school gaan. 'Die hebben een rotleven in Dokkum', zegt de vader.

Begin dit jaar kwam het tijdens de fietstochten over en weer tot getreiter. 'White power' en 'wigger' (white nigger), kreeg Kamma's zoon te horen. Op een dag hielden zo'n dertig Lonsdalers hem vast, waarna ze hem sloegen: 'Echt pijn deed dat niet.' Op 26 april volgde de bijna fatale vechtpartij . Tijdens de fietstocht achtervolgden een stuk of twintig 'nazi's' hem en twee vrienden, waarna ze in de rug werden geschopt. De vrienden wisten te ontkomen, maar hij werd tegen de grond geslagen en minutenlang overal geschopt.

Volgens de Kamma's zei de politie in Dokkum na de eerste vechtpartij: 'Doe maar geen aangifte, dan wordt het voor uw zoon alleen maar erger. Er moeten eerst ergere dingen gebeuren voordat we iets kunnen doen.' Na die tweede keer zat de zoon onder het bloed door een scheur in zijn wenkbrauw en had hij last van zijn rug: 'Dus nu kon ik wel aangifte doen.' De woordvoerster van de politie in Noordoost-Friesland herkent deze woorden niet. Volgens haar is de politie verplicht een aangifte op te nemen: 'Wij weten ook wat er leeft. Daar gaan we serieus mee om.'

De zoon droeg nadien altijd een mes op zak. Vader Kamma reed overal rond om zijn zoon te hulp te kunnen schieten. Waar hij zich over verbaast, is dat de Piter Jelles-school geen aandacht besteedde aan de dreiging van rechts-extremistische jeugdgroepen en wat zijn zoon was overkomen. 'We hadden wel multiculturele projecten, maar dan werd je haar gevlochten en geverfd', aldus de zoon.

In de Leeuwarder Courant zegt directeur Menno den Hollander van het Piter Jelles dat de Lonsdale-perikelen tot nog toe aan zijn school zijn voorbijgegaan. 'En een van hun leerlingen is ernstig slachtoffer geworden', roept de moeder uit. Bovendien zijn er volgens de Kamma's ook andere ruzies geweest tussen Lonsdale-groepen en leerlingen van het Piter Jelles. 'We zijn teleurgesteld in de school', zegt de moeder. Den Hollander: 'We hadden er wel een rol in, maar wat moet ik doen als die jongen problemen heeft in zijn sociale omgang?'

Tijdens de laatste kermis in Dokkum kreeg een vriend klappen met bierflessen van Lonsdalers. 'Toen dacht ik: ik word wel een beetje ziek van dat gezeik', zegt de zoon. 'Als ze nu eens echt worden opgepakt?' Zo kwamen hij en drie vrienden op het idee gebouwen te beschilderen met een hakenkruis en codes als 666, het teken van de antichrist. De halve klas wist ervan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden