Doe-het-zelfbeleggen is kwestie van geduld

Financiële tussenpersonen willen maar wat graag voor je beleggen, maar ze rekenen hoge kosten. Zelf beleggen is goedkoper en kan een alternatief zijn voor sparen. Hoe pak je dat aan?

DOOR ERIC VAN DEN OUTENAAR

Wie niet bereid is de hele dag aan de knoppen te zitten en vele uren wil opofferen om zich via dure cursussen bij te spijkeren in het beleggingsvak, die moet vooral heel erg ver weg blijven van beleggen.

Dat is een mythe, schrijven beleggingsexperts Marius Kerdel en Jolmer Schukken in De Beleggingsillusie. Met een relatief klein vermogen (vanaf ongeveer 10 duizend euro), een goed plan en een dosis gezond verstand kan iedereen als belegger actief worden. Volgens hen zijn de beste beleggers juist degenen die een beetje achterover durven te leunen en zich niet laten leiden door de waan van de dag.

De beleggingsindustrie, met name de verkopers van beleggingsfondsen, vermogensbeheerders en brokers bij banken, doen je graag anders geloven. Die proberen het idee in stand te houden dat de keuzen rond beleggen het best gemaakt kunnen worden door professionele mensen. Ze rekenen volgens de auteurs vaak ondoorzichtige en hoge kosten. In Nederland rekenen beleggingsfondsen, waar je ook steeds vaker met kleinere bedragen terecht kunt, jaarlijks gemiddeld 2,97 procent aan kosten.

Het boek is vooral een pleidooi om Nederlanders er bewust van te maken dat ze over een breder palet beschikken dan alleen sparen, wat als gevolg van de zeer lage rentes minder aantrekkelijk is. Beleggen zou mede daarom onderdeel kunnen uitmaken van de financiële planning.

De tijd om te doe-het-zelven is er ook naar. Is mijn pensioen nog wel zo zeker over dertig jaar en is het daarom het niet verstandig om een extra buffer aan te leggen? Kan mijn kind over tien jaar nog een studie betalen en moet ik niet alvast extra geld opzijzetten? Beleggen kan een instrument zijn om die doelen te bereiken. Om je op weg te helpen, drie beleggingswijsheden die helpen om niet in de grootste valkuilen te stappen.

undefined

Werk met een langetermijnplan

Formuleer altijd eerst de doelstellingen. Open niet zomaar een beleggingsrekening om nog snel even van de hype op de beurs te profiteren. Je beleggingshorizon, de tijd die je hebt tussen nu en het moment dat je het vermogen wilt besteden, bepaalt hoeveel risico je kunt gaan nemen en in welke beleggingscategorieën je moet stappen. Vastrentende nominale waarden, zoals obligaties en ook sparen, zijn vooral geschikt voor de korte termijn, denk aan doelen korter dan ongeveer zeven jaar. Ze beschermen je vooral tegen schokken op de financiële markt op de korte termijn. Reikt je horizon verder dan komen volgens de auteurs aandelen pas om de hoek kijken. Die leveren doorgaans een vaste dividenduitkering op. Nog belangrijker is dat ze je op de lange termijn beter dan sparen en obligaties beschermen tegen inflatie.

undefined

Beperk je tot jaarlijkse wijzigingen

Je loopt het grootste risico om snel je geld kwijt te raken als je jezelf stort op daghandel of probeert actief in- en uit te stappen op basis van sentimenten. De truc om je doelstellingen te halen is om na je aankopen juist zo min mogelijk actie te ondernemen. Bekijk slechts een keer per jaar wat de stand van je portefeuille is.

Bijsturen doe je vooral om je doelstellingen te bewaken. Stel: je doel is om voor 60 procent in aandelen te zitten en 40 procent in obligaties. Aan het einde het jaar is de waarde van een bepaald aandeel heel hard gestegen.

Dan moet je niet opeens aandelen bijkopen, maar juist de slechter presterende obligaties aanschaffen om zo de verhouding te herstellen.

undefined

Beheers bovenal jezelf

Tussen 1992 en 2012 was het gemiddelde rendement op aandelen in de Verenigde Staten 8,2 procent per jaar. De gemiddelde actieve belegger realiseerde een rendement van 4,3 procent.

Het grote euvel voor beleggers is dat ze denken dat ze de markt kunnen verslaan. Wie zich aan zijn langetermijnplan houdt, is altijd beter af, is de les. De kans is veel groter dat je aan het einde van de rit een beter rendement haalt.

Laat je bij de keuze van aandelen en ook obligaties niet door mooie verhalen van beleggingsanalisten leiden. Ze hebben een belang om de producten aan te prijzen. Kijk altijd zelf naar de historie van bedrijven, hoeveel winst ze nu al maken en uitkeren aan hun aandeelhouders.

En het allerbelangrijkste: vraag je af of een bedrijf ook over twintig jaar nog zal bestaan en dus een veilige investering is.

Op internet beantwoordt Reinout van der Heijden vragen van lezers op www.volkskrant.nl/geldvraag Zelf een vraag?: geldvraag@volkskrant.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden