Doe-het-zelf sta-bureau-strijkplank-opzet-ding

Ideaal voor de thuiswerker: het sta-bureau. Maar ze zijn wel prijzig: bij IKEA kosten ze al ruim 500 euro. Rolf Hut maakt een goedkopere, van IKEA-materialen.

Beeld Bier en Brood

Thuiswerken is het nieuwe drukdrukdruk. Minstens een dag per week, lekker 'niet gestoord worden door collega's'. Ik ben er nog niet over uit of thuis e-mails verwijderen nou effectiever is dan op kantoor. Wat ik wel weet, is dat thuiswerken slopend is. Letterlijk.

Twee jaar geleden moest ik opeens, echt heel onverwachts, een proefschrift opleveren. Ik heb daarom veel thuisgewerkt aan onze eettafel. Zo'n heerlijk dikke, knoestige houten tafel. Ideaal om aan te eten. Minder goed om half voorovergebogen op je laptop te werken. Na een maand had ik last van mijn rug. Na twee maanden had ik zo'n hekel aan thuiswerken dat het proefschrift in no time af was.

Nu kijk ik weer tegen twee maanden thuiswerken aan. Weer om een boek af te krijgen. Dit keer geen proefschrift, maar mijn eerste bundel aan Maakbare Wereld-projecten. Ligt in de herfst in de winkel. Over twee maanden moet editor Anne de eerste draft krijgen. En over twee maanden wil ik heel graag een beetje normale rug over hebben.

In duur-design-kantoren-land is het sta-bureau het summum van hip. Staan is een actieve houding, goed voor doorbloeding en zelfs spijsvertering. Cynici zeggen dat het een verkapte bezuiniging is: geen stoelen meer nodig. Maar dat geloof ik niet. Want een beetje sta-bureau kost duizenden euro's. Zelfs de Zweedse grootgrutter der massa-design vraagt 519 euro voor hun simpelste model. En dan nog: ik heb geen plek voor een sta-bureau. Als ik thuis staand wil werken moet ik de eettafel ophogen. Dus dat ga ik doen. Gemaakt van spullen van de IKEA. In hoogte verstelbaar. En opvouwbaar.

Aan de slag

Ik begin met opvouwbaar. Twee planken (type LINNMON, 100 x 50 cm) maak ik met platte scharnieren en wat bouten en moeren aan elkaar vast. Omdat ik niet wil dat mijn sta-bureau-opzet-ding inklapt wanneer ik erop leun, monteer ik ook twee koffer-klemmen.

Ik wil dat mijn sta-bureau-opzet-ding in hoogte verstelbaar is en plat opgeborgen kan worden. Het beste mechanisme dat ik daarvoor ken, heb ik vooral bij anderen gezien. Ik strijk namelijk nooit. Het uitvouwmechanisme van de strijkplank is ideaal, dus op zoek naar een strijkplank. Of eerlijk gezegd: twee strijkplanken: een per LINNMON-plank. Ik kies voor model LARKA. Voornamelijk omdat het nog goedkopere model RUTER niet op voorraad was.

Bij de strijkplank is het belangrijk om te testen of hij relatief laag opgezet kan worden: mijn sta-bureau-strijkplank-opzet-ding hoeft maar 35 centimeter hoger te zijn dan mijn eettafel. Dus test ik de LARKA's in de IKEA. Vreemde blikken links en rechts kunnen me gestolen worden. De strijkbouthouders verwijder ik door wat palletjes te verbuigen. Ik gooi ze niet weg: vast ooit nog nuttig. Ook de strijkhoes gaat eraf en niet weg.

Met een beetje passen en meten en een paar lange bouten zet ik de strijkplanken vast onder de bureauplanken. Ik schuif het geheel in de holte naast onze kast en: past! daar kan hij mooi staan als ik niet (thuis) werk.

Wiebel wiebel

Dan de echte test: ik til mijn sta-bureau-strijkplank-opzet-ding de eettafel op. Is toch iets zwaarder geworden dan gehoopt: twee metalen strijkplanken en twee bureaubladen komen op 20+ kilo. Niet heel handig. Maar het staat wel erg stoer! Ik kan heerlijk relaxed staand deze column typen. En dat voor 450 euro minder dan het kant-en-klaarmodel van de IKEA. En toch volledig bij de IKEA gekocht.

Als mijn vrouw uit haar werk komt, kijkt ze bezorgd naar het gevaarte op de eettafel: 'hoort een sta-bureau zo te wiebelen?' Ze leunt op mijn werk en het bureau veert triomfantelijk op en neer. De strijkplanken zijn, zeker als je ze niet helemaal opent, niet heel stijf. 'Ik zou er geen koffie op zetten als ik jou was.' Ja, schat, dat snap ik... Nou heb ik sowieso slechte ervaring met koffie naast laptops zetten. Als mijn studenten water-meet-apparatuur maken, adviseer ik ze altijd even een boek onder hun laptop te leggen. Een boek dat nat mag worden. Maar hier biedt het sta-bureau-strijkplank-opzet-ding een unieke uitkomst: de hele eettafel is nog vrij onder het bureaublad. Daar kan ik prima mijn koffie kwijt.

Mijn wiebelende sta-bureau-strijkplank-opzet-ding is misschien niet ideaal, voor mij is hij geweldig. Dit stukje heb ik geschreven zonder me halverwege uit te rekken vanwege een zere rug. Ik kan voortaan echt modern staand thuiswerken. Of ik zonder de dreiging van rugpijn mijn boek op tijd af krijg? Tsjaa....

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden