Doe-het-zelf handboek voor vluchtelingen: 'Ga naar de kroeg'

Een handboek voor vluchtelingen, diepvriespizza's van Dr. Oetker en een obsessie voor André van Duin.

De cover van Vrij Nederland van deze week.Beeld .

'Lees Nijntje', 'Koop een fiets' en vooral 'Zie uzelf als een baby': met de adviezen in 'Het doe-het-zelf vluchtelingenhandboek' dat deze week bij Vrij Nederland is gevoegd, kan makkelijk de draak worden gestoken.

De 45 tips zijn bestemd voor 'vluchtelingen die u voorgingen'. Er staat een Arabische vertaling bij en er zullen extra exemplaren worden gedrukt in het Engels en andere talen, licht hoofdredacteur Frits van Exter toe.

Van begin tot eind is VN gewijd aan de vluchtelingencrisis, de puzzel incluis. Het doe-het-zelf vluchtelingenhandboek is gebaseerd op gesprekken met vluchtelingen van vorige generaties.

Mooi neveneffect is dat het een handzaam overzicht oplevert van wat vluchtelingen hier te wachten staat. Eén tip nog: 'Ga naar de kroeg.' Dat is natuurlijk altijd een goed idee.

De elite

Hoewel, mijd de terrasjes. In Elsevier stelt de jonge Belgische politicoloog Jonathan Holslag in een sterk interview onze 'watjes-samenleving' en onze decadentie ter discussie. 'Mensen zitten vrolijk op terrasjes of laden winkelkarretjes vol. Historici beschrijven zo'n situatie als bijzonder penibel.'

De les: 'De elite ziet niet waarop de voorspoed is gebouwd en komt te laat in actie.'

Het staat bijna haaks op het uitdagende thema van het verhaal van de week in Elsevier, de 'westerse superioriteit'. In een ander verhaal, een reportage vanuit het bedreigde Brussel, worden de volgeladen winkelkarretjes trouwens nader omschreven: 'De diepvriespizza's van Dr. Oetker vliegen de winkel uit.'

Seksjuffen

Terrorisme, het klimaat en vluchtelingen, het aanbod is overweldigend. De Groene Amsterdammer levert een forse bijdrage aan het 'publieke debat' door drie verhalen te plaatsen over, jawel, het publieke debat. Het wordt gekaapt door populisten en columnisten, is de boodschap.

Onder heel veel meer wordt de 'linkse elitemens' geprofileerd, op een aangenaam provocerende manier. Hij is een wegkijker die ervoor waakt om anderen tegen het hoofd te stoten, uit vrees zelf onderdrukker te zijn.

'Maar bovenal zijn het deze mensen die volgens de brigades van het islamkritische geluid blijven ontkennen dat islamitisch terrorisme 'iets' met de islam te maken heeft.' En: 'Ze zijn ook allemaal lid van de Partij van de Arbeid.'

Nieuwe Revu is de uitzondering, daarin spelen vluchtelingen noch terroristen een rol. Het blad stuitte op een beerput, 'hitsige schooljuffen' die minderjarige leerlingen verleiden. Iemand die 'onze seksdeskundige' wordt genoemd, Marith Iedema, schreef het verhaal en staat, met pittig decolleté, ook op de cover, als hitsige schooljuf.

Dat het slechts om een handjevol gevallen gaat en dat de meeste seksjuffen uit Amerika komen, was kennelijk geen bezwaar. Nee, dan het interview met theatermaker en schrijver Ronald Snijders. Hij praat, je verwacht het niet, over zijn obsessie voor André van Duin.

Nog even terug naar de vluchtelingencrisis, vanwege een verhelderend en nuchter interview in Vrij Nederland met historicus Philipp Blom. Vergeet alle opinies, alle columns, alle commentaren en alle voorspellingen meteen maar weer.

'Iedereen die zegt te weten waar het naartoe gaat, is of dom of politicus. Er zijn geen oplossingen, alleen stapjes.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden