nieuws

Dodental zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan loopt op naar 83, Pakistaanse Taliban eist aanslag op

Het dodental van de zelfmoordaanslag in een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar is gestegen naar 83. Dinsdag werden nog eens 15 lichamen onder het puin vandaan gehaald. Meer dan 150 mensen raakten gewond. De aanslag werd opgeëist door een leider van de Pakistaanse Taliban.

Ben van Raaij
Hulpdiensten helpen gewonden bij de moskee.  Beeld AP
Hulpdiensten helpen gewonden bij de moskee.Beeld AP

Een deel van de moskee stortte door de bomexplosie in. Reddingswerkers zochten urenlang onder het puin naar overlevenden. Er zouden op het moment van de explosie zo’n 260 mensen in de moskee zijn geweest. Tientallen gewonden werden naar een naburig ziekenhuis gebracht. Een aantal van hen zou er ernstig aan toe zijn.

Onder de slachtoffers zijn veel politieagenten die zich in de moskee hadden verzameld voor het middaggebed. De moskee staat op een zwaar beveiligd terrein waar ook het hoofdkwartier van de regionale politie en een afdeling van de Pakistaanse veiligheidsdienst zijn gevestigd.

De aanslag werd volgens persbureau AP na enkele uren opgeëist door een commandant van de Pakistaanse Taliban (Tehreek-e-Taliban Pakistan, TTP). Deze aan de Afghaanse Taliban verwante beweging wil invoering van een extreme islamitische wetgeving in Pakistan en voert al 15 jaar een terreurcampagne in de tribale gebieden in het noordwesten van het land. De TTP zegde in november een wapenstilstand met de regering op en pleegde sindsdien talloze aanslagen. In december kwamen 33 TTP-militanten om bij een aanval op een politiebureau.

Shehbaz Sharif

De Pakistaanse premier Shehbaz Sharif veroordeelde de zelfmoordaanslag maandag al voordat zeker was dat het om een aanslag ging. Hij verklaarde dat de daders ‘niets met de islam te maken hebben’ en alleen maar proberen angst te zaaien. ‘De hele natie staat vereend pal tegen de dreiging van het terrorisme’, aldus Sharif. Ook zijn april vorig jaar afgezette voorganger Imran Khan laakte de aanval en riep op tot het versterken van politie en veiligheidsdiensten.

Peshawar ligt in de noordwestelijke provincie Khyber Pakhtunkhwa, niet ver van de grens met Afghanistan. In maart vorig jaar pleegde de terreurbeweging Islamitische Staat in Peshawar een zelfmoordaanslag op een sjiitische moskee. Bij die aanslag vielen 64 doden. Het was de dodelijkste terroristische aanslag in Pakistan sinds 2018.

. Beeld .
.Beeld .

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden