Update

Dodental veerboot loopt op tot 10, onduidelijkheid over passagiersaantal

Het dodental van de brand op de Norman Atlantic tussen Griekenland en Italië is opgelopen tot tien. Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA. Gevreesd wordt dat er veel meer mensen zijn omgekomen. Er is grote onduidelijkheid over het aantal opvarenden aan boort van de brandende veerboot.

Een gewonde passagier wordt van de veerboot gehaald. Beeld reuters
Een gewonde passagier wordt van de veerboot gehaald.Beeld reuters

Volgens opgaven van de Griekse kustwacht zijn 432 mensen gered. Italië gaat uit van 427 opvarenden die gered zijn. Op de passagierslijsten prijken de namen van 478 mensen. Media in de Zuid-Europese landen reppen van zeker 38 vermisten.

Verschillende media melden bovendien dat er mensen zijn gered die niet op de lijst stonden. De mogelijkheid bestaat dat zij illegaal reisden. Er is dan ook grote twijfel of iedereen van boord is. Eerder werd gemeld dat iedereen van boord was, maar later vandaag werd de reddingsoperatie toch weer voortgezet.

De Griekse en Italiaanse reddingsdiensten staan voortdurend met elkaar in contact om de lijst van geredde opvarenden te vergelijken met de passagiersoverzichten. Ook wordt op het schip gezocht naar meer doden en naar aanwijzingen voor de oorzaak van de brand.

De Italiaanse kustwacht bergt een lichaam. Beeld afp
De Italiaanse kustwacht bergt een lichaam.Beeld afp

Nederlandse passagiers

Vier Nederlanders die op het schip zaten, zijn wel veilig van boord. De eerste werd gisteren al in veiligheid gebracht, de andere drie wisten vandaag van het schip te komen.

Een van de geredde Nederlandse passagiers is de vrachtwagenchauffeur Joran de Vre. Hij is met een helikopter van de veerboot gehaald en is inmiddels veilig aan boord van een Italiaans marineschip. Dat heeft zijn werkgever, Verdijk Transport uit Boxmeer, gemeld.

Het was een tijd onduidelijk hoe het met De Vre was. Zijn werkgever had gisteren om 18.00 uur contact met de dertiger, maar daarna was geen communicatie mogelijk. Het lukte de chauffeur toch om zijn werkgever kort te bellen vanaf het marineschip, hoewel de verbinding snel weer verloren ging.

De Vre had in Griekenland een lading afgeleverd. Hij was met de veerboot op de terugweg naar Italië. 'Hij maakt het naar omstandigheden goed', zegt directeur Joost Hafmans van Verdijk Transport. Hafmans had vanmiddag om 12.00 opnieuw kort contact met zijn chauffeur. 'Hij was opgelucht dat hij van de veerboot af was', zegt Hafmans. 'Toen we hem spraken, was hij nog op het marineschip. De temperatuur was daar ook beter. Het was een kort gesprek, de lijn werd weer verbroken. Waar hij nu is, weten we niet.'

Ook het Nederlandse echtpaar dat van het schip werd gered, maakt het goed. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels contact gehad met het stel dat op Texel woont. Dat zei een woordvoerder van het ministerie.

Het ministerie staat de Nederlanders waar nodig bij, met vervangende reisdocumenten of met kleding bijvoorbeeld.

Achtergebleven passagiers op de veerboot van de Norman Atlantic. Beeld reuters
Achtergebleven passagiers op de veerboot van de Norman Atlantic.Beeld reuters

Boskalis

De Nederlandse berger Boskalis is ingehuurd voor het bergen van de veerboot. Dat bevestigde het bedrijf maandag na berichtgeving van de NOS. Volgens een woordvoerder is Boskalis niet betrokken geweest bij de evacuatie van passagiers. Wel helpt het bedrijf met het bestrijden van het vuur. Circa vijftien werknemers van het Nederlandse bedrijf zijn ingevlogen om de Italiaanse autoriteiten bij te staan.

null Beeld anp
Beeld anp

Horrorscenario

Eerder meldde een Turkse opvarende al dat hij vier doden had gezien. 'Met mijn eigen ogen, ik weet het zeker', zegt een Turkse opvarende van de gisteren in brand gevlogen veerboot Norman Atlantic. 'Het waren geloof ik twee mannen en twee vrouwen, maar in het donker kon ik het niet goed zien.'

De man vertelde zijn verhaal toen hij met 48 andere geredde opvarenden door een koopvaardijschip was overgebracht naar de Italiaanse havenstad Bari, bericht de Italiaanse krant la Repubblica.

'Ik heb ook een stuk of tien mensen vanuit een reddingsboot in het water zien vallen', vervolgde de man, 'maar ik weet niet wat er van hen geworden is.'

Passagiers spreken van een horrorscenario. 'We verbranden en verdrinken hier en niemand kan ons redden,' zei een Griek via de telefoon tegen de reddingsdienst. Een andere opvarende vertelde hoe zijn schoenen begonnen te smelten toen hij wachtte op redding.

Door de woelige zee en de slechte weersomstandigheden duurde het lang voordat reddingswerkers bij de boot konden komen. Een aantal passagiers stortte zich in paniek in het water, maar konden uit zee opgepikt worden. Anderen vluchtten naar het dek en stonden in de kou en de regen op hulp te wachten. Verschillende opvarenden zijn met onderkoelingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen.

Een overlever wordt van de ferry Norman Atlantic geholpen. Beeld afp
Een overlever wordt van de ferry Norman Atlantic geholpen.Beeld afp

'Branddeuren werkten niet'

De brand brak gisteren uit op het parkeerdek van de veerboot, toen die op weg was van de Griekse stad Patras naar de Italiaanse plaats Ancona. Tijdens een controle in Patras hadden inspecteurs ontdekt dat een aantal branddeuren aan boord van het schip niet goed werkten, berichten Italiaanse media. Verder was er niet genoeg reddingsmateriaal op de boot aanwezig, ontbraken nooduitgangen en evacuatiebordjes en werkte de noodverlichting niet goed.

De rederij kreeg van de inspecteurs opdracht de gebreken binnen twee maanden te verhelpen, maar de boot mocht in de tussentijd gewoon wegvaren. Volgens de directeur van de rederij, Carlo Visentini, zijn de problemen met de branddeuren nog voor vertrek naar tevredenheid van de inspectie opgelost.

Volgens een vrachtwagenchauffeur aan boord van de boot was de situatie bijzonder onveilig. 'De vrachtwagens zaten in de garage samengepakt als sardines in een blikje', vertelt een chauffeur aan la Repubblica, 'en sommige zaten vol met olie.' De bovenkant van de wagens schuurde tegen het plafond aan, aldus de chauffeur, terwijl het schip op de golven deinde. 'Daar komen vonken van.'

Het Openbaar Ministerie in Bari is een onderzoek begonnen naar de brand. Dat heeft aanklager Giuseppe Volpe volgens het Italiaanse persbureau ANSA na overleg binnen het OM meegedeeld. Uit het onderzoek moet blijken of de brand is aangestoken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden