Dodental van tyfoon Morakot loopt in Taiwan op tot 500

De tyfoon Morakot heeft vorig weekeinde toch honderden personen in Taiwan het leven gekost. Volgens de Taiwanese regering zijn in een bergdorp dat door een modderstroom werd bedolven, veel doden gevallen. Eerder dacht men nog dat de meeste bewoners gered waren, maar dat bleek een misverstand.

Van onze correspondent Hans Moleman

De typhoon, die vooral het zuiden van Taiwan trof, was de hevigste in vijftig jaar. Volgens president Ma Ying-jeou zijn 120 slachtoffers geborgen en worden zeker 380 inwoners van het dorp Hsiaolin nog vermist.

De modderstroom trof het dorp op zondag 9 augustus, zodat de kans klein is dat er nog overlevenden worden gevonden.

De regering van Ma is onder vuur komen te liggen omdat ze de ernst van de ramp zou hebben onderschat. In het bergachtige zuiden van het eiland bleken vrijdag, vijf dagen na het hoogtepunt van de storm, nog duizenden mensen in geïsoleerde dorpen zonder hulp te zitten.

Hoewel het leger helikopters inzet en vijftigduizend soldaten naar het getroffen gebied heeft gestuurd, wordt het reddingswerk ernstig gehinderd door weggespoelde wegen, bruggen en tunnels.

De kritiek richt zich ook op het feit dat de regering eerst zei geen hulp van buiten nodig te hebben. Dat is herroepen. Taiwan zit vooral verlegen om grote transportvliegtuigen die zwaar bergingsmaterieel naar het getroffen gebied kunnen vervoeren.

China heeft zich ook bereid verklaard te helpen. Peking zal hulpverleners sturen die kunnen worden ingezet bij het zoeken naar slachtoffers en bij de herstelwerkzaamheden.

Of militairen van het Chinese Rode Leger ook de oversteek zullen maken om te helpen, is onduidelijk. Het zou de eerste keer zijn dat dit zou gebeuren. De relatie tussen China en Taiwan, sinds 1949 gezworen vijanden, wordt sinds enkele jaren steeds beter, mede door het aantreden van Ma en zijn KMT-partij.

De schade van de tyfoon,wordt door de Taiwanese autoriteiten voorlopig geraamd op zo’n drie miljard euro. Ruim zevenduizend bewoners kunnen voorlopig niet naar hun woningen terugkeren, omdat die eerst moeten worden hersteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden