Dodental tsunami Indonesië boven de 300

JAKARTA - Het dodental van de tsunami die maandagavond door een krachtige aardbeving in het westen van Indonesië werd veroorzaakt, is tot zeker driehonderd gestegen. Meer dan vierhonderd mensen worden nog vermist en verwacht wordt dat het dodental verder zal stijgen.

Beeld reuters

De aardbeving had een kracht van 7,7 en deed zich voor op twintig kilometer onder de zeebodem, voor de westkust van Sumatra. De aardbeving voltrok zich langs de breuklijn die ook de aardbeving veroorzaakte die in december 2004 een gigantische tsunami met zich meebracht.

Drie meter hoge golf
Na de beving van maandag sloeg een drie meter hoge golf honderden huizen weg op Pagai en Silabu, twee van de dunbevolkte Mentawai-eilanden, onderdeel van de provincie West-Sumatra. De beving trof ook een aantal plaatsen aan de kust van Sumatra, waaronder Padang, waar een aardbeving vorig jaar meer dan zevenhonderd levens eiste.

Nog steeds staan grote stukken land onder water en hulpverleners hebben de afgelopen dagen door slecht weer grote moeite gehad het rampgebied te bereiken. Woensdag kon de eerste noodhulp worden geleverd.

Ander weer
'Eindelijk hebben we ander weer', aldus Ade Edward van de rampenbestrijdingsdienst. 'We hebben nu eindelijk de kans op zoek te gaan naar de vierhonderd mensen die zijn vermist.' De zoektochten zullen volgens Edward plaatsvinden met helikopters.

Na de tsunami in 2004 installeerde Indonesië een waarschuwingssysteem voor tsunami's. Het systeem bestaat uit boeien die plotselinge veranderingen van het waterniveau signaleren. Het alarmsysteem functioneert volgens een medewerker van de regering echter al sinds 2009 niet meer, omdat het slecht werd onderhouden. Of het veel verschil zou hebben gemaakt is de vraag: de eilanden die werden getroffen lagen zo dicht bij het epicentrum van de beving dat de tsunami binnen enkele minuten de kust bereikte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.