Dodental tropische storm Stan loopt op tot 175

Het dodental in Midden-Amerika als gevolg van de tropische storm Stan blijft oplopen. Volgens de jongste gegevens verloren zeker 175 mensen het leven, vooral door aardverschuivingen, modderstromen en overstromingen....

ANP

Honderden dorpen zijn door het natuurgeweld getroffen. Duizenden mensen zijn onbereikbaar voor reddingswerkers en circa 150 duizend mensen hebben hun huizen moeten verlaten.

In Guatemala werd woensdag al de noodtoestand uitgeroepen wegens grote overstromingen. Alleen al in dat land zijn meer dan 3300 woningen verwoest. Bijna 25 duizend mensen worden opgevangen door de nationale dienst voor rampenbestrijding. In El Salvador zijn zeker 55 duizend evacués. In vrijwel alle landen van het land is in meer of mindere mate sprake van wateroverlast en aardverschuivingen.

In Guatemala vielen zeker bijna tachtig doden, in El Salvador gaat het om zeker 65, elf doden zijn er geteld in Nicaragua en nog eens drie in Honduras. In Mexico vielen zeker zestien doden. Stan bereikte maar korte tijd orkaankracht en is intussen boven Mexico uitgeraasd.

Vooral in Guatemala en El Salvador is sprake van grote vernielingen aan bruggen en wegen. Het reddingswerk wordt nog belemmerd door hevige regenval.

De Nederlandse hulporganisatie Mensen in Nood/Cordaid heeft vooralsnog 100 duizend euro ter beschikking gesteld voor noodhulp. De organisatie stelde ook gironummer 667 open voor giften. Het geld is bedoeld om noodhulp te verlenen aan de vele duizenden mensen die hun huizen hebben verlaten en in centrale opvangplekken zitten. Er is volgens de organisatie dringend behoefte aan dekens, water, medicijnen, voedsel en sanitaire voorzieningen.

Na de ramp met orkaan Mitch in het najaar van 1998 zijn er in de getroffen landen nationale rampenfondsen opgericht met de bedoeling om noodhulp door natuurrampen te financieren. In de eerste dagen na de overstromingen werd buitenlandse hulp daarom nog niet nodig geacht. Nu blijkt dat de nationale rampenfondsen ontoereikend zijn, is buitenlandse hulp dringend gewenst, aldus de hulporganisatie.

Volgens de milieuorganisatie Greenpeace zijn veel aardverschuivingen en modderstromen het directe gevolg van de grote ontbossing in de meeste Midden-Amerikaanse landen. Het regenwater wordt niet meer tegengehouden op hellingen en stroomt direct en met grote kracht de dalen in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden