Dodental Nepal gestegen tot boven 6.100

Het dodental van de aardbeving in Nepal van afgelopen weekeinde is opgelopen tot boven de 6.000. De nationale politie maakte in de nacht van donderdag op vrijdag (lokale tijd) bekend dat er 6.155 sterfgevallen zijn geregistreerd. Zeker 13.400 mensen raakten gewond door het natuurgeweld.

Nederlandse hulpverleners van reddingsteam Urban Search And Rescue (USAR) zoeken in het Nepalese Bhaktapur met honden onder het puin naar vermisten. Beeld anp
Nederlandse hulpverleners van reddingsteam Urban Search And Rescue (USAR) zoeken in het Nepalese Bhaktapur met honden onder het puin naar vermisten.Beeld anp

Met ongeveer tweehonderd Nederlanders in Nepal is nog geen contact geweest. Op het moment van de ramp waren ongeveer achthonderd landgenoten in het Aziatische land. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagavond laten weten. Een dag eerder was sprake van 750 Nederlanders in Nepal, van wie ongeveer 250 nog niet terecht waren.

Sommigen hebben het land misschien op eigen gelegenheid verlaten zonder zich bij de Nederlandse autoriteiten te melden. Mensen in het rampgebied zijn heel moeilijk te bereiken. Wegen zijn onbegaanbaar en telefonie en internet liggen plat. Zeker twaalf Nederlanders zijn gewond geraakt, van wie een zwaargewond.

Het Belgische reddingsteam B-Fast keert al terug uit Nepal. Het team vertrok zondag naar het aardbevingsgebied, maar kwam daar dinsdag pas aan. Gisteren reisde het team naar de stad Gorkha, op circa 150 kilometer van de hoofdstad Kathmandu. Daar bleek de schade wel mee te vallen en in de bergen kon het team geen hulp bieden door gebrek aan materiaal. Daarom keren de hulpverleners terug naar België, meldt Het Laatste Nieuws vandaag.

De reddingsmissie kwam al moeizaam op gang, omdat het team in eerste instantie strandde in de Indiase stad New Delhi. Het team bestaat uit 43 mensen.

Ook Nederland heeft een reddingsteam naar Nepal gestuurd, bestaand uit 62 leden en acht honden. Die zijn aan het werk in de hoofdstad Kathmandu.

Nepalese vrouw en kind in het dorpje Sathighar Beeld epa
Nepalese vrouw en kind in het dorpje SathigharBeeld epa
Een kind huilt als het haar moeder aan een mobiele telefoon hoort. Beeld afp
Een kind huilt als het haar moeder aan een mobiele telefoon hoort.Beeld afp

Toestemming voor Rode Kruis

Het Internationale Rode Kruis heeft vandaag van de Nepalese overheid toestemming gekregen om meerdere keren per dag te gaan landen op het vliegveld van Kathmandu. Dat meldt Merlijn Stoffels van het Nederlandse Rode Kruis vanuit Kathmandu aan persbureau ANP.

Het Rode Kruis beklaagde zich in Nepal over de landingsproblemen. Die kon daardoor de hulpverlening niet opschalen. Gisteren kon opnieuw geen vliegtuig van het Rode Kruis met hulpgoederen landen op Kathmandu. Dat is vandaag alsnog aangekomen.

Het gaat om het afleveren van onder meer tenten, dekzeilen, voedsel, waterzuiveringstabletten en medische spullen. Op verschillende locaties in het rampgebied worden medische posten ingericht.

Omdat het vliegveld van Kathmandu te klein is, wil het Rode Kruis ook met vrachtwagens met hulpgoederen vanuit India naar Nepal gaan rijden. De aankomst van de eerste vrachtwagens wordt over een paar dagen verwacht.

'Verder gaan we ook met helikopters goederen afleveren en gewonden afvoeren. Tegelijkertijd sturen we drones de lucht in om in heel moeilijk te bereiken gebieden te inventariseren wat de behoefte is', aldus Stoffels, die deel uitmaakt van een team van het Internationale Rode Kruis in Nepal.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp

Ruim 2,2 miljoen op Giro555

Op Giro555 is inmiddels ruim 2,2 miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Dat hebben de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) bekendgemaakt. Vanmorgen was de stand nog 1 miljoen euro.

Actievoorzitter Gijs de Vries vindt het fantastisch hoe Nederland deze actie massaal omarmt. 'We roepen iedereen op om vrijdag en komende week in actie te komen voor Nepal.'

Een dag voor de start van de actie Nederland helpt Nepal is het precieze bedrag 2.232.517,81 euro. 'Nu de omvang van de ramp steeds duidelijker wordt, komen mensen spontaan in actie voor de vele slachtoffers. Kinderen maken sieraden, bakken cupcakes of stellen de opbrengst van de vrijmarkt op Koningsdag beschikbaar.'

Ook bekende bedrijven laten van zich horen, waaronder FrieslandCampina, iTunes, Booking.com en KLM. Zij doneren niet alleen geld maar sturen ook hun personeel met de collectebus op pad. Tegelijkertijd mobiliseren zij hun klanten. Die kunnen onder meer spaarpunten doneren of sms-donaties doen.

De SHO, die achter Giro555 schuil gaat, bestaat uit CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

Een Nepalees meisje staat voor een tent in de hoofdstad Kathmandu. Beeld afp
Een Nepalees meisje staat voor een tent in de hoofdstad Kathmandu.Beeld afp

Reddingsacties

Ondertussen gaan de reddingswerkzaamheden in Nepal gewoon door, al worden die gehinderd door zware regenval. Helikopters kunnen de zwaar getroffen gebieden buiten de hoofdstad Kathmandu niet bereiken. De autoriteiten achten de kans klein dat er nog overlevenden uit het puin na de aardbeving van zaterdag worden gehaald. Helemaal uitgesloten is het niet. Vandaag nog werd er in Kathmandu een 15-jarige jongen levend onder het puin vandaan gehaald.

Amerikaanse reddingswerkers bevrijdden de jongen uit de puinhopen van het ingestorte Hiltonhotel. Een menigte juichte terwijl hij werd gered.

In sommige gebieden zijn er ook spanningen tussen wanhopige Nepalezen en buitenlanders die willen worden geëvacueerd. In de Langtang-vallei, waar mogelijk 150 mensen in de verdrukking zitten, namen Nepalezen een helikopterpiloot in gijzeling. Zij eisten dat zij als eersten zouden worden geëvacueerd.

Het dodental in Nepal is gestegen tot 5489. In de buurlanden China, Bangladesh en India zijn meer dan tachtig mensen gedood. Bijna 11.000 mensen zijn gewond geraakt. Veel mensen slapen nog steeds in de open lucht uit angst dat door nieuwe naschokken hun zwaar beschadigde huis alsnog instort.

Inwoners van het dorp Uiya, in de regio Gorkha, dragen een gewonde man in een mand naar beneden. Beeld afp
Inwoners van het dorp Uiya, in de regio Gorkha, dragen een gewonde man in een mand naar beneden.Beeld afp

Top 10 acties van de SHO

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) organiseerden afgelopen jaren verschillende acties. Voor de slachtoffers van de tsunami in Azië werd tot nog toe het meeste geld binnengehaald. Morgen is er een nieuwe actiedag, dan voor de slachtoffers van de ramp in Nepal.

Het overzicht van hulpacties waarvoor het meeste geld werd opgehaald:

1. Tsunami Azië 208.300.000 (2004)
2. Aardbeving Haïti 111.000.000 (2010)
3. Burgeroorlog Kosovo 52.000.000 (1999)
4. Eén voor Afrika 44.000.000 (1987)
5. Aardbeving Pakistan 39.800.000 (2005)
6. Cycloon Mitch Midden-Amerika 37.200.000 (1998)
7. Tyfoon Filipijnen 36.198.000 (2013)
8. Genocide Rwanda 35.800.000 (1994)
9. Aardbeving Turkije 30.500.000 (1999)
10. Overstroming Pakistan 27.500.000 (2010)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden