Update

'Dodental luchtaanval Syrische markt loopt op tot zeker 96'

Bij een luchtaanval door het Syrische regeringsleger op een markt in Douma, een rebellenwijk van Damascus, zijn zondag zeker 96 mensen om het leven gekomen. Het is een van de bloedigste aanvallen sinds de burgeroorlog in Syrië vier jaar geleden uitbrak.

De restanten van een markt in Douma na luchtaanvallen van afgelopen woensdag. Beeld REUTERS

Het dodental komt van het in Groot-Brittannië gestationeerde Syrische Observatorium voor Mensenrechten, dat zich doorgaans baseert op lokale bronnen. Het is niet duidelijk hoeveel gewonden er zijn gevallen. Volgens diverse bronnen loopt het in de honderden.

Tariq al-Dimashqi, een leraar Engels die op 3 kilometer van de markt woont, spreekt tegenover de Volkskrant via Skype over 123 doden. Volgens hem was de aanval, ongeveer 15 kilometer ten noordoosten van het centrum van Damascus, vooral gericht op burgers. 'De wijk mag dan in handen zijn van het Vrije Syrische leger, zij waren zondag absoluut niet aanwezig op de drukke markt waar boeren hun waar verkopen.' Op maandagmiddag, ruim 24 uur na de aanslag op de markt, hoort hij nog altijd ieder uur straaljagers overvliegen en raketten inslaan.

Na een eerste aanval op de markt zouden mensen zijn toegestroomd om hulp te verlenen, waarna meer aanvallen volgden. De zoveelste aanval van het Syrische leger op een drukbevolkt gebied toont volgens Al-Dimashqi, een uit veiligheidsoverwegingen gefingeerde naam, dat het regime geen onderscheid maakt tussen burgers en rebellen. 'Ze willen zoveel mogelijk angst zaaien onder de bevolking en hopen daarmee de opmars van het Vrije Syrische leger te stoppen.'

(Tekst gaat verder na video.)

Hoofdkwartier van rebellen

Een woordvoerder van het Syrische regeringsleger zegt dat de luchtmacht de aanvallen heeft uitgevoerd op Douma en Harasta (een wijk in de buurt van Douma), omdat het hoofdkantoor van de Syrische rebellencoalitie Jaysh al-Islam zich daar bevindt. Deze salafistische groepering zou zaterdag een regeringspositie in Damascus hebben aangevallen, waarna het leger naar eigen zeggen met een 'duidelijk antwoord' kwam. Jaysh al-Islam vecht net als de rebellen van het Vrije Syrische leger tegen de Syrische regering, maar is een stuk radicaler.

Het regeringsleger van Bashar al-Assad valt al jaren de wijk Douma en het omliggende gebied aan vanuit de lucht, omdat rebellen zich daar onder burgers zouden schuilhouden. Afgelopen woensdag kwamen daar zeker 31 burgers om het leven na luchtaanvallen van de Syrische regering op eveneens een marktplein.

Volgens Al-Dimashqi is twee dagen geleden een ziekenhuis in de buurt grotendeels verwoest en zijn er weinig hulpverleners beschikbaar. Een in Douma wonende activist heeft tegen persbureau AP gezegd dat de humanitaire situatie 'catastrofaal' is. Er zouden geen bedden meer vrij zijn in de ziekenhuizen in het gebied. Ook zijn er niet genoeg ambulances, waardoor veel gewonden door burgers naar andere ziekenhuizen zijn gebracht.

'Onwettig en onacceptabel'

De humanitaire chef van de Verenigde Naties Stephen O'Brien noemde op een persconferentie in de Syrische hoofdstad Damascus de aanvallen op burgers 'onwettig en onacceptabel' en wil dat er direct een einde aan komt. De persconferentie markeerde het einde van een driedaags bezoek aan Syrië. O'Brien sprak met regeringsfunctionarissen en bezocht de centrale provincie Homs.

'Ik ben vooral geschokt door de berichten over de luchtaanvallen van zondag', zei O'Brien. 'Ik ben ontzet door het totale gebrek aan respect voor het leven van burgers in dit conflict. Ik roep iedereen en elke partij in dit slepende conflict op om burgers en de internationale mensenrechten te respecteren. Ik maak me extreem grote zorgen over het welzijn van de 4,6 miljoen mensen die vastzitten op moeilijk te bereiken plekken of plekken die worden belegerd.'

O'Brien had tevens felle kritiek op de gewapende groepen die eerder het water afsloten in Damascus. 'Het is onacceptabel dat mensen die betrokken zijn bij het conflict de toegang tot water en andere voorzieningen misbruiken als wapen in de strijd.' Het is niet de eerste keer dat rebellenstrijders de watervoorziening saboteren.

Burgeroorlog

De Syrische burgeroorlog begon vier jaar geleden met een anti-regeringsprotest. Inmiddels zijn circa 250 duizend Syriërs om het leven gekomen en hebben miljoenen hun huis moeten verlaten door het aanhoudende geweld tussen het regeringsleger en verschillende rebellengroeperingen van de oppositie. Later kwam daar de gezamenlijke vijand Islamitische Staat bij, dat vorig jaar in delen van Syrië het kalifaat uitriep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden