Dodental Londen boven vijftig

De aanslagen in Londen hebben aan meer dan vijftig mensen het leven gekost. Dat is vrijdag bekendgemaakt door het hoofd van de politie in Londen, Ian Blair....

ReutersAP en AFP

Blair maakte bekend dat inmiddels 49 doden zijn geborgen: 21 in de metro bij King’s Cross, 13 in de bus bij Travistock Square, 7 bij het metrostation Liverpool Street, 7 bij Edgware Road en één gewonde die in het ziekenhuis was overleden. Omdat in de geëxplodeerde metro bij King’s Cross nog een onbekend aantal slachtoffers ligt, zal het dodental volgens de politie tot boven de vijftig oplopen.

Onder het geborgen aantal doden bevinden zich volgens de politie geen buitenlanders. Tot de gewonden behoren in ieder geval personen uit Sierra Leone, Australië, Portugal, Polen en China.

De Britse koningin Elizabeth, die gisteren overlevenden van de aanslagen in het ziekenhuis bezocht, zei in een korte verklaring: ‘Zij zullen niet onze manier van leven veranderen’.

Ian Blair zei dat duidelijk is dat in Groot-Brittannië een terreurcel actief is. Hij waarschuwde daarom dat de terroristen opnieuw kunnen toeslaan. Minister van Binnenlandse Zaken Charles Clarke zei dat het onderzoek primair gericht is op het opsporen van de daders. Arrestaties zijn nog niet verricht.

Het dagelijks leven leek vrijdag weer redelijk op gang te komen in Londen. Tien van de twaalf metrolijnen reden weer – drie daarvan met een aangepaste dienstregeling. De bussen reden volgens normaal schema. De veiligheidsmaatregelen zijn op tal van plaatsen in de stad verscherpt, in het bijzonder rond toeristische centra.

Duizenden moslims kwamen gisteren in moskeeën in Londen bijeen voor het middaggebed. Overal werden de aanslagen veroordeeld. Mohamed Sawalha, die de dienst in de Finsbury Park-moskee leidde, zei: ‘Deze acties waren een poging het werk van moslims en moslimgroepen te vernietigen. Wij willen in de Britse samenleving integreren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden