Dodental in Polen en Tsjechië door watersnood stijgt

Het dodental als gevolg van de watersnood in Oost-Europa is vrijdag opgelopen tot 55. In Polen en Tsjechië hebben tienduizenden mensen hun huizen verlaten wegens de dreigende watermassa....

AP, Reuter, AFP

WARSCHAU/PRAAG

Het jongste slachtoffer is een éénjarig jongetje dat in Polen verdronk toen de auto waarin hij met zijn moeder zat door snelstromend water werd meegesleurd.

In Polen zijn evacuaties en reddingswerk nog in volle gang. Ongeveer 350 dorpen en steden in het zuidwesten van Polen staan blank. Tienduizenden zijn verstoken van gas, elektriciteit en drinkwater. Veel mensen weigeren hun huizen te verlaten uit angst voor inbraken. In het dorp Jelcz-Laskowice, in het zuidwesten, dreigen autoriteiten inwoners met gedwongen evacuaties.

Reddingswerkers in Polen begonnen donderdag met het doorsteken van een dam nabij de stad Wroclaw in het zuidwesten van Polen. Daardoor zou het overvloedige water in de rivier de Oder gedeeltelijk weg kunnen stromen en zou een overstroming van het middeleeuwse centrum van de stad kunnen worden voorkomen. Boeren uit de regio zouden hen daarvan hebben weerhouden.

Stroomopwaarts, in de Zuid-Poolse stad Racioborz, beklommen inwoners de daken van hun huizen om te ontkomen aan het stijgende water van de Oder. Bewoners is geadviseerd met een rode vlag te wapperen indien zij willen worden geëvaueerd of met een witte als zij voedsel nodig hebben. Soldaten delen kleding, voedsel en medicijnen uit.

In Noord-Tsjechië, waar het waterpeil zakt, worden nog tientallen mensen vermist. Bewoners keerden vrijdag weer terug naar hun huizen. De watermassa is op weg naar de regio Moravië en naar Oostenrijk en Slowakije. Autoriteiten hopen dat de rivieren, met name de Donau, de afvoer van de watermassa aankunnen. Uit voorzorg zijn tienduizend inwoners van de stad Uherske Hradiste in Moravië geëvacueerd. De Tsjechische regering heeft vijfduizend soldaten ingezet om een golf van inbraken tegen te gaan.

Het hoge water heeft in de stad Ostrava schade aangericht aan een opslag van diesel. Ongeveer 500 ton diesel is weggelekt. Gevreesd wordt voor grote schade aan het milieu.

De Tsjechische infrastrutuur heeft zwaar te lijden gehad onder de watersnood. Wegen, spoorwegen, bruggen en gas-, elektriciteits- en telefoonleidingen zijn vernield. Meer dan 150 duizend hectare landbouwgrond is verwoest. Duizenden dieren zijn omgekomen.

De Tsjechische en Poolse regeringen zoeken fondsen voor de wederopbouw van de getroffen gebieden. De Tsjechische regering ziet zich wegens de omvang van de schade genoodzaakt om voor een bedrag van bijna driehonderd miljoen gulden staatsleningen uit te geven.

De Poolse regering heeft besloten een even hoog bedrag uit te trekken voor reconstructiewerk. Het geld is afkomstig uit een pot voor de lange-termijn herstructurering van de nationale economie. Volgens het Poolse ministerie van Landbouw is het nog te vroeg om de schade aan oogsten te kunnen vaststellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden