Dodental ebola stijgt boven de 10.000

Het dodental door de ebola-uitbraak in West-Afrika is boven de 10.000 gestegen. Dat blijkt uit de laatste cijfers die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag bekend heeft gemaakt.

Redactie
Een met ebola besmette man in Liberia. Beeld ap
Een met ebola besmette man in Liberia.Beeld ap

Liberia betreurt de meeste doden: 4162. In Sierra Leone overleden 3655 mensen aan de ziekte, terwijl in Guinee 2187 mensen een besmetting niet overleefden. De sterk besmettelijke virusziekte die interne bloedingen veroorzaakt, bereikte ook Senegal, Nigeria en Mali. Die landen wisten de uitbraak echter snel een halt toe te roepen.

Laksheid heeft in Sierra Leone opnieuw tot een stijging van het aantal besmettingen met ebola geleid. Dat heeft Alfred Palo Conteh, die de bestrijding van de epidemie in het land leidt, donderdag gezegd. Woensdag werden vijftien nieuwe gevallen vastgesteld, na zestien in de twee dagen daarvoor.

Het leek er de afgelopen tijd juist op alsof Sierra Leone het ergste achter de rug had. Maar volgens Conteh moeten er nu snel nieuwe maatregelen worden genomen om te voorkomen dat het virus zich weer verspreid. Woensdag werden vijftien nieuwe gevallen vastgesteld, na zestien in de twee dagen daarvoor.

Eerste

De eerste ebola-besmetting werd in maart 2014 waargenomen in een woud in Guinee. Aanvankelijk werd gedacht dat de verspreiding van het virus snel kon worden ingedamd, net als bij twee eerdere uitbraken in Centraal- en Oost-Afrika. Nu heerst de opvatting dat er te langzaam werd ingegrepen, waardoor het virus zich ook over de grens kon verspreiden. De gezondheidsstelsels in de getroffen landen bleken bovendien niet bij machte de crisis aan te kunnen.

Inmiddels is de snelheid waarmee het dodental oploopt aanzienlijk afgenomen. Dat is grotendeels het gevolg van internationaal ingrijpen. Maar in delen van Guinee en Sierra Leone blijkt de epidemie hardnekkiger dan elders.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden