Dodental door verdrukking in Mekka loopt op naar 717

Bij de hadj, de jaarlijkse bedevaart naar Mekka, zijn volgens de Saoedische autoriteiten zeker 717 pelgrims om het leven gekomen door verdrukking. Hieronder lijken zich geen Nederlanders te bevinden. Minstens 805 mensen raakten gewond, volgens de Saoedische autoriteiten.

Reddingswerkers dragen een gewonde. Beeld afp

De doden zijn gevallen bij Mina, een grote vallei even buiten Mekka, waar zo'n 160.000 tenten staan. Honderdduizenden gelovigen waren op weg naar de symbolische steniging van de duivel, een ritueel waarbij met stenen en schoenen naar drie zuilen wordt gegooid, om zo de duivel te verjagen.

De slachtoffers komen uit verschillende landen. Velen van hen hebben jaren gespaard om één keer in hun leven naar Mekka te kunnen gaan. In totaal doen er dit jaar 1,95 miloen pelgrims mee aan de hadj, waaronder 1,38 miljoen buitenlanders. De islam schrijft voor dat alle moslims die het kunnen betalen om naar Saoedi-Arabië af te reizen, de pelgrimstocht een keer moeten maken.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn onder de bedevaartgangers in Mina bij Mekka. 'Onze ambassade in Riyadh is druk bezig om dit uit te zoeken', liet een woordvoerder donderdag weten.

Ook de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland denkt niet dat er mensen uit Nederland betrokken zijn bij de ramp. 'Als dat zo zou zijn hadden wij het wel gehoord. Ik hoop dat het niet zo is, het is een trieste gebeurtenis', aldus een woordvoerder. Volgens hem zijn er dit jaar in totaal zo'n 3000 Nederlandse bedevaartgangers naar Mekka afgereisd.

De Saudische minister van Volksgezondheid heeft de bedevaartgangers in Mekka verantwoordelijk gesteld voor de stormloop. Een aantal van hen had zich niet gehouden aan de voorgeschreven verdeling van de pelgrimsgroepen en de aanwijzingen veronachtzaamd, zei Khaled al-Falih.

'Totale schok'

Lees hier een interview met een Nederlandse moslim, die ter plekke was.

Pelgrims tijdens de hadj onderweg naar de rituele steniging. Beeld ap

Hoogtepunt

Jaarlijks verblijven er miljoenen pelgrims in ieder geval vijf dagen in enorme tentenkampen rond Mekka. Het traditionele hoogtepunt is een gezamenlijk gebed van zonsopkomst tot zonsondergang op de berg Arafat, zo'n 25 kilometer buiten de stad. Een dag later volgt de rituele steniging van de duivel. Omdat honderdduizenden mensen zich hier verdringen rond die pilaren, gebeuren op deze plek vaak ongelukken.

Als afsluiting lopen de pelgrims zeven keer rond een kubusvormig gebouw in de Grote Moskee van Mekka, de Ka'aba. De bedevaart wordt afgesloten met het driedaagse Offerfeest. Dan wordt gevierd dat de profeet Ibrahim (Abraham) van god een schaap mocht offeren in plaats van zijn zoon.

Er vallen vaker veel doden tijdens de hadj. Het grootste aantal slachtoffers viel in 1990, toen 1.426 doden pelgrims werden doodgedrukt in een tunnel. In 2006 kwamen er 360 mensen om op dezelfde plek als vandaag, bij het stenigen van de duivel. Nog geen twee weken geleden viel er een enorme hijskraan neer bij de Grote Moskee. Hierbij kwamen 111 mensen om het leven en raakten er 390 gewond.

Pelgrims hebben via Twitter beelden van de ramp verspreid, waarbij je de lange rijen doden op de grond ziet liggen onder witte lappen stof. Op een andere video zie je hulpverleners lopen tussen slachtoffers die nog niet bedekt zijn. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Vierduizend reddingswerkers zijn actief op de plek waar de ramp plaats vond. Beeld afp
Pelgrims lopen tegen de klok in rond de Ka'aba Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden