Dodental door rellen in Nigeria loopt op

ONITSHA (ANP) Het dodental door het religieus geweld tegen moslims in het zuidoosten van Nigeria is opgelopen. Het Rode Kruis zegt dat het exacte aantal slachtoffers niet te verifiëren is, maar dat het op basis van meldingen uit verschillende steden op 146 komt en dat er honderden gewonden zijn.

De meeste doden vielen in de stad Onitsha. Daar verbrandden christelijke jongeren donderdag op straat de zwaar verminkte lijken van moslims. Overlevende moslims vluchtten in paniek de stad uit, uit vrees voor nog meer geweld.

De rellen in het gebied hebben vijf dagen geduurd. Woedende leden van de christelijke Ibo-stam namen met kapmessen en stokken wraak voor de slachting die moslims van de Haussa-stam het afgelopen weekeinde aanrichtten onder christenen in het noorden van het West-Afrikaanse land.

Lesje

,,We zijn blij dat dit gebeurt, zodat zij in het noorden hun lesje leren'', zei een getuige, die toekeek bij de verbranding van de lijken. Bij het bloedbad in Maiduguri in het noorden van het land vielen zeker vijftig doden. Duizenden christenen ontvluchtten hun huizen.

De helft van de 140 miljoen Nigerianen is moslim. Zij wonen vooral in het noorden van het land, terwijl christenen in het zuiden de meerderheid vormen. Gevechten in het ene deel van het land roepen vaak weer rellen in het andere deel op.

Het religieus geweld, dat het afgelopen weekeinde begon toen moslims protesteerden tegen de Deense Mohammed-cartoons, wordt vaak verergerd door stamleiders die proberen hun machtsbasis uit te breiden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden