Nieuws
Dodental door noodweer in Duitsland en België blijft oplopen, meer dan duizend mensen vermist in Rijnland-Palts
De gevolgen van het extreme weer dat ook over onze buurlanden trekt, zijn niet te overzien. Het aantal doden blijft oplopen: de Duitse autoriteiten meldden vrijdagochtend dat 81 mensen zijn overleden. Dat aantal kan nog oplopen omdat er nog meer dan duizend mensen worden vermist. In België is het dodental opgelopen tot 12 en worden er nog 4 mensen vermist.
Door regenval en overstromingen zijn huizen ingestort. In Duitsland zijn hele gemeenten afgesneden van de buitenwereld. Velen zochten bescherming tegen de overstromingen op bomen en daken van huizen. Reddingswerkers brachten mensen met boten en helikopters in veiligheid. Het uitvallen van het mobiele netwerk bemoeilijkte dit. ‘We hebben nog nooit zo’n ramp meegemaakt. Het is slopend’, zei Malu Dreyer (SPD), premier van de deelstaat Rijnland-Palts.
Hier vielen inmiddels 50 doden door het noodweer, maakten de autoriteiten in de deelstaat vrijdagochtend bekend. ‘De vrees is, dat dat er nog meer worden’, zei een woordvoerder van de politieleiding in de stad Koblenz. Eerdere was sprake van een dertigtal doden in Rijnland-Palts.
In de stad Bad Neuenahr-Ahrweiler in de deelstaat worden 1300 mensen vermist, meldde het stadsbestuur donderdag. Een woordvoerster van de stad zei dat het mobiele telefoonnetwerk was uitgevallen en dat veel mensen daarom onbereikbaar waren. Meer dan 1000 hulpverleners, waaronder de brandweer, de politie en het leger, zijn nog steeds in actie. De lokale scholen zijn vrijdag gesloten, ongeveer 3500 mensen zitten in noodopvang. Ook is de schade enorm.
Het plaatsje Schuld is zo goed als weggevaagd: zeker zes huizen zijn verwoest, auto’s liggen schots en scheef in de straten, bruggen zijn vernield en er ligt overal afval dat is meegesleurd door het water. In het dorp, dat rond de 650 inwoners telt, kwamen zeker 18 mensen om het leven. Volgens de laatste berichten zijn 70 anderen spoorloos.
De politie van Keulen meldde dat in de regio twintig mensen zijn omgekomen door het noodweer, van wie vijftien in de stad Euskirchen. Ook zijn mensen om het leven gekomen in ondergelopen kelders en verongelukten er zeker twee brandweerlieden tijdens reddingsoperaties.
De chaos door het noodweer neemt ook in Limburg toe. Lees de laatste stand van zaken hier.
Nog niet alle lichamen zijn geborgen. Scholen in meerdere plaatsen zijn donderdag dicht gebleven, en het treinverkeer is verstoord. Het Duitse leger heeft honderden soldaten ingezet om de inwoners van de getroffen gebieden te helpen.
Vast in bomen en op daken
In België zijn door het noodweer tot nog toe twaalf doden te betreuren; er worden nog vier mensen vermist, onder wie een meisje van 15 dat Oin Rendeux werd meegesleurd door de Ourthe, een zijrivier van de Maas. Bij een reddingsoperatie in Pepinster raakten drie mensen vermist toen donderdagmiddag een reddingsboot omsloeg. Aan boord zaten vijf brandweerlieden en drie inwoners. Burgemeester Philippe Godin vreest het ergste voor de vermisten. In het dorp, zo'n 35 kilometer ten zuidoosten van Luik, zijn donderdag 250 mensen gered, maar nog zeker 50 tot 100 anderen zitten vast in hun huis op de bovenste verdieping of op de daken.
🌧 L'ampleur des inondations est sans précédent à Pepinster dans l'est de la Belgique ! Des maisons se sont effondrées. 4 corps sans vie viennent d'être retrouvés à Verviers. (© KponeStudio) pic.twitter.com/0K4VbmdHal
— Météo Express (@MeteoExpress) 15 juli 2021
In Luik is de rivier de Maas buiten haar oevers getreden, en volgens de meest recente voorspellingen zal het niveau met nog ongeveer anderhalve meter stijgen. Aan toeristen en bewoners die bij de oevers wonen, is gevraagd om de stad te verlaten. Mensen die niet weg kunnen, wordt geadviseerd zich naar hoger gelegen verdiepingen te begeven en water en voedsel mee te nemen. De kades langs de Maas zijn afgesloten en auto’s kunnen de stad niet meer binnenrijden.
Ook de gemeente Maasmechelen (ten noordwesten van Maastricht, net langs de Nederlandse grens) vraagt daarom aan de inwoners van de dorpen Meeswijk, Leut en Vucht-dorp om te evacueren. Inwoners worden opgeroepen zich naar een veilig onderkomen bij vrienden of familie te begeven. Vooraleer de woning te verlaten, vraagt het gemeentebestuur om waardevolle spullen veilig en hoog op te bergen, gas en elektriciteit uit te schakelen en kwetsbare buren en ouderen te helpen.
Stuwdam
De burgemeester van Lanaken, net iets ten zuiden van Maasmechelen, kijkt bezorgd naar de druk op de stuwdam van Monsin. ‘Hopelijk begeeft die het niet’, zegt zij tegen de zender VRT, ‘want dan komt er gigantisch veel water bij en is de term ‘ramp’ echt op zijn plaats.’ Het gehucht Herbricht, dat deel uitmaakt van de gemeente en in de bedding van de Maas ligt, is al onder water gelopen. De acht inwoners zijn geëvacueerd.
Ondertussen is er in de stad Verviers een avondklok ingesteld: tussen negen uur ’s avonds en zes uur ’s morgens mag niemand buitenkomen. Deze maatregel is genomen om plunderingen te voorkomen: volgens lokale media zouden er donderdag al winkels in de stad zijn leeggeroofd.
Ook het elektriciteits- en gasnetwerk in de provincie Luik zijn hevig verstoord. Zo is de gastoevoer naar onder andere de steden Chaudfontaine, Trooz en Fraipont afgesloten, en wanneer het water is gezakt, moeten de elektrische installaties worden gedroogd en gereinigd voor ze weer op gang kunnen worden gebracht. ‘We kunnen pas over enkele dagen een terugkeer naar de normale situatie garanderen’, meldt Resa, de belangrijkste distributeur van elektriciteit en gas in de regio.
Noodplan Luxemburg
De Luxemburgse regering heeft donderdag een noodplan afgekondigd vanwege de zware regenval. Alle beschikbare hulpdiensten in het land zijn uitgerukt en helpen bij het redden van mensen die in gevaar zijn en met het beschermen van belangrijke infrastructuur.
De rivier de Alzette, die door de hoofdstad Luxemburg stroomt, is buiten haar oevers getreden. Autoriteiten vrezen dat het waterpeil van de Moezel verder blijft stijgen tot en met het weekend. Deze rivier dreigt bij de plaats Stadtbredimus ook te overstromen.
Op allerlei plaatsen in het land hebben mensen hun woningen moeten verlaten en zijn wegen geblokkeerd. Voor meerdere gemeenten, zoals Mersch en Diekirch, is code rood afgegeven. Inwoners is verzocht hun auto’s weg te halen uit gebieden waar overstromingsgevaar is.