Nieuws

Dodental door ingestort gebouw in Antwerpen stijgt naar vijf, alle vermisten gevonden

Het dodental door het instorten van een gebouw in Antwerpen is gestegen naar vijf. Reddingswerkers vonden zaterdagmiddag de laatste slachtoffers. De twee personen waren niet meer in leven. Alle vermisten zijn nu gevonden.

Redactie
Het ingestorte gebouw. Beeld BELGA
Het ingestorte gebouw.Beeld BELGA

In de wijk Nieuw-Zuid stortten vrijdag een schoolgebouw in aanbouw en steigers langs de gevels in. Op dat moment waren er bouwvakkers aan het werk. De operatie om slachtoffers te vinden en uit het puin te halen was erg hachelijk, omdat wat er nog van de constructie over is ook kan instorten.

De drie eerder geborgen slachtoffers waren bouwvakkers uit Portugal en Roemenië. Tien slachtoffers kwamen eerder levend onder het puin vandaan. Volgens Belgische media konden sommige bouwvakkers zichzelf in veiligheid brengen. Van de acht personen in het ziekenhuis liggen er drie op de intensive care.

De Gazet van Antwerpen schrijft dat het er volgens de eerste informatie op lijkt dat de bovenverdieping van de nieuwbouw deels naar beneden is gekomen, maar hoe dat kon gebeuren is nog onduidelijk. De krant schrijft dat zeker acht mensen ernstig gewond raakten. Het gaat waarschijnlijk vooral om bouwvakkers die in het gebouw aan het werk waren. De hulpdiensten moeten bij de zoektocht naar slachtoffers voorzichtig te werk gaan, omdat het gebouw nog erg instabiel is. Er worden ook reddingshonden ingezet om bedolven mensen op te sporen.

Een omwonende, die in een ziekenhuis werkt, zei dat ze veel gegil hoorde. ‘In pyjama ben ik naar beneden gelopen om te gaan helpen’, vertelde ze de Gazet. De brandweer bracht gewonden volgens de vrouw naar een veldje tussen de gebouwen. ‘Ik heb geleerd dat de stilste slachtoffers er vaak het slechtst aan toe zijn, dus ben ik begonnen met me daarover te bekommeren.’

De Belgische koning Filip bezocht zaterdagmiddag de plek van het ongeval. ‘Moed en sterkte aan de families en de naasten van de slachtoffers, veel beterschap aan alle gewonden’, aldus het koningshuis op Twitter. Ook worden alle betrokken hulpdiensten bedankt voor hun inzet.

Het bezoek van de koning viel samen met die van premier Alexander De Croo, provinciegouverneur Cathy Berx, binnenlandminister Annelies Verlinden en de Antwerpse burgemeester Bart De Wever. Ze werden op de hoogte gesteld van de stand van zaken, spraken met reddingswerkers en kregen een rondleiding.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden