NieuwsRIVM-cijfers

Dodental door coronavirus nu ruim boven sterftepiek griepgolf winter 2017-2018

Het dodental door het coronavirus is vorige week ruim boven de piek uitgekomen van de griepgolf in 2017-2018. Bovendien is de sterfte door corona vermoedelijk nog altijd twee keer zo hoog als de officiële registratie. Dat blijkt uit de wekelijkse RIVM-update over de sterftecijfers in Nederland.

null Beeld anp
Beeld anp

In de week van 26 maart tot en met 1 april 2020 waren er 1.716 tot 2.024 meer sterfgevallen dan normaal gesproken in deze tijd van het jaar. Volgens de officiële tellingen van het RIVM vielen er in die periode 936 doden als gevolg van covid-19. Maar aangezien niet iedere patiënt een test ondergaat, is het dodental als gevolg van het virus dus aanzienlijk hoger.

Op basis van deze cijfers valt af te leiden dat de sterfte door corona twee keer zo hoog zou kunnen zijn als in de dagelijkse rapportages. Er is geen extreem weer of een griepepidemie die de oversterfte zou kunnen verklaren. Er stierven in totaal 4.718 personen in week 14, tijdens de griepgolf van 2 jaar geleden was de hoogste sterfte in één week 4.092 personen.

Sterftemonitor RIVM Beeld RIVM
Sterftemonitor RIVMBeeld RIVM

Het RIVM constateert ook dat de sterfte in de leeftijdsgroep van 54 tot 64 jaar ‘sterk verhoogd is’. Bij het naar buiten brengen van de cijfers vorige week, was de sterfte pas vanaf de leeftijd 65 jaar ‘sterk verhoogd’. In deze leeftijdsgroep valt de sterfte ook in de laatste week van maart sterk hoger uit. Voor 25- tot 54-jarigen noemt het instituut de sterfte ‘verhoogd’.

Daarnaast constateert het RIVM dat in veel provincies de sterfte inmiddels hoger ligt dan normaal. Naast brandhaarden als Noord-Brabant en Limburg, noemt het RIVM ook Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland, Overijssel, Zeeland en Flevoland.

In de loop van vrijdag publiceert ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meer cijfers over de sterfte. Deze zullen waarschijnlijk nog meer details inzichtelijk maken over sterfte per provincie en per leeftijdscategorie.

Ook in andere Europese landen is de sterfte sterk verhoogd, vooral bij 65-plussers. In Spanje, Italië en Frankrijk heeft het virus hard toegeslagen, maar ook in Zwitserland en Engeland is de sterfte zeer hoog. In de andere delen van het Verenigd Koninkrijk ligt de sterfte minder hoog dan in Engeland.

Corona in cijfers
Waarom slaat de corona-uitbraak zo hard toe in Spanje, maar valt de sterfte in buurland Portugal nog mee? Ook in Finland en Griekenland zijn weinig problemen. En is er sprake van een ‘Pools wonder’? Welke lokale verschillen beïnvloeden de uitkomsten per land? Deze data laten dat zien.

Alle landen in de wereld publiceren dagelijks cijfers over de uitbraak van het coronavirus. Maar in elk land zijn de problemen weer anders en bevindt de crisis zich in een andere fase. Hier kunt u de statistieken eenvoudig met elkaar vergelijken.

Elke dag publiceren het RIVM, de ziekenhuizen, wereldgezondheidsorganisatie WHO en allerlei landen cijfers over de uitbraak van het coronavirus. Maar welke cijfers zijn belangrijk? En hoe moeten we ernaar kijken? Hier zetten we dagelijks de belangrijkste grafieken en kaarten over de uitbraak van het coronavirus op een rij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden