Update

Dodental bootrampen Libië loopt op tot 105

Het dodental als gevolg van de twee boten die donderdag omsloegen voor de kust van Libië is vrijdag opgelopen tot 105. De boten vol vluchtelingen waren op weg naar Europa toen ze kapseisden. Er worden nog steeds ongeveer honderd mensen vermist. Het is onwaarschijnlijk dat ze nog in leven zijn.

Bewerkt door redactie
Het Zweedse schip Poseidon komt een boot vol vluchtelingen te hulp, eerder deze week. Beeld ap
Het Zweedse schip Poseidon komt een boot vol vluchtelingen te hulp, eerder deze week.Beeld ap

De Libische kustwacht kon ongeveer tweehonderd mensen uit de Middellandse Zee halen. Ze zijn in Libië naar een detentiecentrum gebracht. Een vluchteling uit Syrië die het overleefde meldde dat 'de boten in zeer slechte staat waren'. Hij zei door het geweld in zijn land geen keuze te hebben gehad en wel naar Europa moest vluchten. 'We zijn gedwongen om deze route te nemen. De route wordt nu het Graf van de Middellandse Zee genoemd.'

Op de eerste boot die donderdag kapseisde, zaten ongeveer vijftig vluchtelingen. De tweede, die later zonk, had circa vierhonderd mensen aan boord, meldt de BBC. De schepen waren vertrokken uit Zuwara, een plek in Libië van waaruit veel boten van mensensmokkelaars de oversteek proberen te maken.

De vluchtelingen kwamen vooral uit centraal en zuidelijk Afrika, Pakistan, Marokko en Bangladesh. Een deel zat opgesloten in het ruim, toen hun boot omsloeg.

Migranten gevonden in Oostenrijk

In Oostenrijk speelde zich vandaag een ander tragisch vluchtelingendrama af. In een vrachtwagen werden zeker twintig lichamen van migranten aangetroffen, mogelijk zelfs vijftig. Ze dachten dat de truck pech had, tot zij bloed zagen druipen uit de lading en de geur van ontbinding hen door de openstaande achterdeur tegemoet sloeg. De migranten waren mogelijk al dood toen de truck Oostenrijk binnenreed.

'Gewetenloze boeven'

Eurocommissaris Frans Timmermans zei donderdag in een interview met het VRT-journaal dat EU-landen vluchtelingen een beter alternatief moeten bieden voor de diensten van mensensmokkelaars.

Vluchtelingen die recht hebben op asiel moeten volgens de Nederlander op grotere schaal worden geïdentificeerd in de regio. 'Die haal je op een legale manier naar Europa toe. Dan hoeven ze geen duizenden en duizenden euro's aan gewetenloze boeven te betalen', aldus Timmermans.

De Eurocommissaris waarschuwt dat de EU-landen de vluchtelingenstroom alleen gezamenlijk in goede banen kunnen leiden. Hij riep op tot betere opvang in de regio, meer controle aan de buitengrenzen, meer opvangmogelijkheden en een eerlijke verdeling van vluchtelingen over de lidstaten.

Timmermans stelde donderdag in een gezamenlijke verklaring met commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) dat er momenteel al een pakket aan asielmaatregelen op tafel ligt. 'Het gaat onder meer om het versterken van onze aanwezigheid op zee, samenwerking met de landen waar vluchtelingen vandaan komen of doorheen reizen en de harde aanpak van smokkelnetwerken'. Binnenkort volgen meer voorstellen, kondigden de EU-bestuurders aan.

De huidige situatie is volgens commissarissen onhoudbaar. 'Dit is geen Oostenrijkse crisis. Geen Italiaanse, Franse, Duitse, Griekse of Hongaarse crisis. Dit is een Europese crisis en die vereist een gezamenlijke Europese reactie.'

null Beeld belga
Beeld belga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden