Dodental bij ramp Lagos ligt al op 600

Reddingswerkers in de Nigeriaanse stad Lagos hebben maandag meer dan zeshonderd lijken uit een kanaal gehaald, na de zware explosies van zondag in een wapenopslagplaats van het leger....

ReutersAP en AFP

Het wapendepot in het dichtbevolkte noordelijke stadsdistrict Ikeja ontplofte zondagavond, vermoedelijk nadat een brand op een straatmarkt in de buurt was overgeslagen. De krachtige explosies die vele huizen en gebouwen in de buurt vernielden, leidden tot paniek onder de bevolking.

In de veronderstelling een veilig heenkomen te vinden, sprongen honderden mensen in het Oke Afa-kanaal. Velen hebben zich verkeken op de diepte van het kanaal en de vele waterhyacinten.

Terwijl duizenden mensen huilend en treurend op de kade toekeken, doorzochten reddingswerkers en vrijwilligers in kleine vissersboten het water. 'De mensen die hierin vielen zijn vreemden in deze buurt', zei een zakenman die meehielp bij de speurtocht naar slachtoffers. 'Zij wisten niet dat er water was tot ze verdronken.'

Het televisiestation AIT toonde beelden van stapels lichamen, voornamelijk van vrouwen en kinderen, omgeven door vele toeschouwers. Hoeveel mensen direct zijn omgekomen bij de explosies was gisteren nog niet bekend. Legercommandant George Emdin zei dat 'absoluut niemand' was gedood. Verscheidene ooggetuigen spraken dat tegen.

'Veel mensen zijn hun kinderen kwijt, en kinderen zoeken hun ouders', zei de politiecommissaris van Lagos. In één stadsdistrict alleen al zijn meer dan zevenhonderd kinderen van hun ouders gescheiden. Honderden militairen en hun families die in de omgeving van het wapendepot woonden, brachten de nacht door in de openlucht. Ook als hun huizen niet verwoest waren, was het te gevaarlijk om al terug te keren.

Veel inwoners van Lagos klaagden erover dat veiligheidstroepen van de regering zich nergens lieten zien om de bevolking te helpen. President Obasanjo bracht gisteren een bezoek aan het getroffen gebied en beloofde een onderzoek naar de oorzaken van de ramp. Ook zei hij opdracht te hebben gegeven voor de inrichting van noodopvangplaatsen.

Maar woedende omstanders wezen naar de hier en daar nog brandende ruïnes van het wapendepot en riepen tegen Obasanjo: 'President, ga naar binnen!' Het leger zegt al jaren van plan te zijn geweest de verouderde opslagplaats te renoveren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden