Nieuws

Dodental bij Iraanse protesten tegen zedenpolitie loopt op, zeker 31 mensen omgekomen

Het dodental bij de protesten in Iran tegen gedwongen hoofddoeken loopt verder op. Volgens de Iraanse mensenrechtenorganisatie IHR zijn door het politiegeweld al zeker 31 mensen om het leven gekomen.

Pepijn de Lange
Demonstranten verbranden woensdag 21 september afval bij hun protest in Teheran tegen de Iraanse zedenpolitie.  Beeld AFP
Demonstranten verbranden woensdag 21 september afval bij hun protest in Teheran tegen de Iraanse zedenpolitie.Beeld AFP

De protesten in ten minste vijftien Iraanse steden hebben dit keer geen economische oorzaak, maar een feministische. Vorige week vrijdag overleed de 22-jarige Mahsa Amini in het politiebureau in de Iraanse hoofdstad Teheran. Drie dagen daarvoor was zij door de zedenpolitie hardhandig gearresteerd, omdat ze haar hijab niet correct zou hebben gedragen – een schending van de shariaregels. Afgelopen weekeinde braken de eerste protesten uit.

Sinds woensdagavond hebben de Iraanse autoriteiten de toegang tot Instagram en WhatsApp geblokkeerd. Demonstranten gebruikten die sociale netwerken om af te spreken. De Iraanse staatstelevisie meldde donderdag dat bij de protesten in totaal zeventien mensen waren omgekomen, zowel burgers als politieagenten.

Mahsa’s vader, Amjad Amini, vertelde donderdag in een interview aan de BBC dat hij het autopsierapport van zijn dochter niet heeft mogen inzien. Na haar overlijden zou het medisch personeel hem hebben belet om het lichaam van zijn dochter te zien. ‘Ze lieten me niet binnen’, aldus de vader.

Hartaanval

De Iraanse politie houdt ondertussen vol dat Mahsa door een hartaanval om het leven kwam, maar volgens haar vader is ze ook op het politiebureau nog geslagen. Dat zou Mahsa’s 17-jarige broer, die bij haar was toen ze werd gearresteerd, van ooggetuigen hebben vernomen. ‘Mijn zoon smeekte hen om haar niet mee te nemen’, omschrijft vader Amjad de arrestatie, ‘maar hij werd ook geslagen.’

Vanwege de gewelddadige reactie van het Iraanse regime op de protesten, scherpten de Verenigde Staten donderdag de sancties tegen Iran verder aan. Zeven hooggeplaatste Iraniërs, onder wie de bazen van de zedenpolitie, de grondtroepen van het leger en de Basij-militanten, kunnen niet langer over hun eventuele bezittingen in de VS beschikken. De Amerikaanse minister Janet Yellen van Financiën noemde de dood van Mahsa ‘de zoveelste daad van wreedheid door de veiligheidstroepen van het Iraanse regime tegen zijn eigen volk’.

Interview afgezegd

Raisi, die vanwege de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in de VS was, zegde donderdag op het laatste moment een interview met de Amerikaanse televisiezender CNN af omdat presentator Christiane Amanpour weigerde een hoofddoek te dragen.

Op Twitter vertelde Amanpour dat ze het geen probleem had gevonden om haar hoofd te bedekken als het interview had plaatsgevonden in Iran, dat ook haar geboorteland is, maar dat in de VS andere normen gelden. ‘We zijn in New York, waar geen wet of traditie is met betrekking tot hoofddoeken’, aldus Amanpour. ‘Ik heb erop gewezen dat geen enkele vorige Iraanse president dit heeft geëist toen ik hen buiten Iran interviewde.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden