Dodental beving Iran mogelijk veel hoger

Volgens een Iraans tv-station zijn bij de zware aardbeving die het noordoosten van Iran zaterdag trof, 'meer dan vierduizend doden en gewonden' gevallen....

AP

AP

HAJIABAD

Vanuit de hele wereld zijn maandag geld en hulpgoederen verzonden naar Iran. Ook Nederland heeft geld toegezegd: een half miljoen gulden aan noodhulp.

In het zwaargetroffen dorpje Abiz, waar geen enkel huis meer overeind staat en waar 1200 doden zijn gevallen, werd gisteren nog een 32-jarige man levend onder het puin vandaan gehaald. Hij had 27 uur vastgezeten en was nauwelijks bij bewustzijn. 'God heeft mijn zoon een tweede leven gegeven', riep zijn moeder geëmotioneerd, terwijl ze het hoofd van haar kind ondersteunde.

De Iraanse president Rafsanjani heeft een reis naar Turkmenistan voortijdig afgebroken om een bezoek te kunnen brengen aan het rampgebied. Over tien dagen zijn er in Iran presidentsverkiezingen.

Rafsanjani, die eind dit jaar zijn tweede termijn afsluit en dan plaats zal moeten maken voor een nieuwe president, beloofde dat zijn regering zal meehelpen aan de wederopbouw van de huizen in het getroffen gebied.

Een woordvoerder van Rafsanjani beloofde getroffen gezinnen voor iedere dode een smartegeld van ongeveer 320 gulden. De president werd op zijn tocht door het rampgebied toegejuicht door duizenden landgenoten. De meeste dorpelingen in de regio voorzien in hun levensonderhoud door kamelen of schapen te houden, of met het verbouwen van tarwe en saffraan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden