Dodental aardbeving Nepal loopt op tot 4.000

Het dodental in Nepal liep vandaag op tot vierduizend en een getal van vijfduizend doet al de ronde. Velen ontvluchten de barre situatie in Kathmandu, waar nog naschokken te voelen zijn van de aardbeving die ook veel tempels en monumenten verwoestte.

Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

Iedere keer dat Kathmandu door naschokken wordt opgeschrikt, heeft Samaj Gautam dezelfde impuls als tienduizenden stadgenoten: vluchten naar een veilige plek buiten. Maar werkend in een ziekenhuis dat wordt overspoeld door zwaargewonden moeten hij en zijn collega-artsen wel hun angsten onderdrukken en doorwerken om zo veel mogelijk patiënten te helpen.

Sinds zaterdagmiddag, toen Nepal door de zwaarste aardbeving in tachtig jaar werd getroffen, is hij aanwezig in het Bir-ziekenhuis. 'Ik voel me uitgeput, maar ben ook bang vanwege de tientallen naschokken. Wat me het meest verontrust is wat hierna komt: het gebrek aan hygiëne, de ziektes - dat zijn mijn grootste zorgen', zegt Gautam. Hij werkt in een van de betere staatsziekenhuizen, waar de eenvoudige apparatuur niet op kan tegen de stroom patiënten met schedel- en botbreuken en andere verwondingen.

Erfgoed vernietigd

Nepal heeft bij de aardbeving niet alleen duizenden inwoners verloren, maar ook een goed deel van zijn tempels en paleizen.

null Beeld Skanda Gautam / Demotix
Beeld Skanda Gautam / Demotix

Oplopen

Het dodental, dat door de Nepalese autoriteiten maandag op vierduizend werd geschat, kan nog aanzienlijk oplopen - een getal van vijfduizend doet inmiddels de ronde. Niemand die het weet, want de werkelijke omvang van de ramp wordt pas duidelijk in de komende dagen en weken, wanneer reddingswerkers toekomen aan het uitgraven van nu nog ontoegankelijke, verwoeste dorpen in de bergen rondom Kathmandu.

'We hebben geen beschutting, geen voedsel en er liggen hier lichamen verspreid', luidt de noodkreet van Parbati Dhakal, een vrouw in een dorp in de jungle op zo'n 70 kilometer van de hoofdstad. Haar dorp telde zaterdag nog 1.300 huizen, daarvan staat er nu niet één meer overeind. Twee dagen na de ramp zeggen inwoners dat hun voedsel opraakt en dat zij nog geen reddingswerkers hebben gezien. Wel helikopters, hoog in de lucht, op weg naar een zwaar getroffen stad verderop.

Ondertussen proberen zij de doden een laatste eer te bewijzen. Tientallen dorpelingen lopen twee uur lang een junglepad af, met elf doden aan bamboestokken vastgebonden, om hen te begraven bij de rivier. Andere nabestaanden kiezen voor het traditionele hindoe-ritueel, waarbij met takken grote brandstapels worden gemaakt en de lichamen worden gecremeerd. 'We weten niet hoeveel mensen we kwijt zijn geraakt', zegt een voormalig soldaat, Shankar, waarna hij wijst op enkele nabestaanden bij een crematie: 'Vader net begraven, moeder net begraven, zuster net begraven.'

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap

Regen en naschokken

De hoofdstad Kathmandu werd maandag geteisterd door zware regen en naschokken. Vanwege dreigende voedsel- en watertekorten besloten duizenden inwoners de hoofdstad te verlaten. De uitvalswegen stroomden vol met mensen, sommigen met baby's in hun armen, die proberen een bus, auto of vrachtwagen te krijgen die hen de stad uitbrengt. Op de internationale luchthaven Tribhuvan was het een chaos: met toeristen en Nepalezen die het land uit wilden en buitenlandse hulpverleners die aankwamen.

De hulp in de vorm van tenten, dekens en water kwam maandag geleidelijk de hoofdstad binnen. India heeft tot dusver het meest gedaan door dertien vliegtuigen met voedsel, water en medische apparatuur, plus vijfhonderd reddingswerkers te sturen. China, dat zelf in Tibet ook door de beving werd getroffen, volgt met 230 reddingswerkers en spullen zoals dekens, tenten en generatoren voor elektriciteit. De VS hebben hun hulpbudget verhoogd van 1 naar 10 miljoen dollar en stuurden tot dusver twee transportvliegtuigen met spullen en 26 reddingswerkers. De Amerikaanse regering heeft gezegd meer te willen doen, indien gewenst.

Israëlische vader gered door thuisland

Net voor een bovengelegen verdieping instortte, kon de Israëlische singer-songwriter Ohad Hitman zijn pasgeboren baby redden van de intensive care-afdeling van een ziekenhuis in Kathmandu. Maar nu zijn de medicijnen op, en trouwens ook de melkpoeder, vertelde de 38-jarige Hitman de nieuwssite Ynet. De Israëlische regering komt hem redden, en nog 23 andere baby's en een hele zwik homovaders die in Nepal hun kinderwens in vervulling lieten gaan.

Vandaag maandag al arriveerde een handvol prematuur geboren kinderen in Israël, aan boord van vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht en de Rode Davidsster die in het weekend hulpgoederen in Kathmandu hadden afgeleverd. De anderen volgen de komende dagen. Inclusief vier Nepalese vrouwen die nog een Israëlisch kind dragen ze zijn in de 35ste week van hun zwangerschap.

Draagmoeder
Nepal is de laatste jaren een nieuwe Aziatische bestemming geworden voor westerlingen die een draagmoeder willen huren. Het gaat veelal om heterostellen met vruchtbaarheidsproblemen en homostellen die graag een kind willen. India en Thailand hebben het na schandalen in de 'draagmoederindustrie' moeilijker gemaakt een vrouw tegen betaling een zwangerschap te laten doorlopen. Wel trekken de Nepalese vrouwen vaak nog naar India om daar de bevruchte eicel te laten plaatsen.

In de homoscene van Tel Aviv is het krijgen van kinderen een ware rage. Het weekblad Jerusalem Report repte al van 'Israëls recente gayby boom'.

Verboden
In eigen land kunnen de mannen niet terecht, want het is homo's bij wet verboden in Israël een draagmoeder in te schakelen. In Tel Aviv zijn meerdere bemiddelingsbureaus gevestigd: Lotus Surrogacy meldt trots op zijn website dat er via hen in Nepal twintig baby's zijn geboren sinds januari 2014.

Meer nog dan het huwelijk maakt de Israëlische homobeweging een punt van het krijgen van kinderen. Israël is al jaren verwikkeld in een demografische strijd met de Palestijnen: wie krijgt uiteindelijk de meerderheid in het land tussen de Jordaan en de Middellandse Zee?

Tot zijn verbazing hoorde de Amerikaanse homorechtenadvocaat Frederick Hertz twee jaar geleden deze gedachtengang in homokringen in Tel Aviv: 'Kinderen krijgen wordt beschreven als de homobijdrage aan het bouwen van de Joodse staat.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden