Update

Dodental aardbeving Japan loopt op; nog steeds lichamen onder puin

Reddingswerkers zoeken met man en macht naar overlevenden van de twee aardbevingen in het zuid-westen van Japan. Het dodental van de zware aardbeving van vrijdag is gestegen tot zeker 41. Ruim 1500 mensen raakten gewond, aldus de hulpdiensten. Nog altijd ligt een onbekend aantal mensen onder het puin bedolven.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

Ongeveer 90.000 mensen zijn ondergebracht in opvangcentra. De autoriteiten waarschuwen voor verdere aardverschuivingen door de zware regenval. Ook wordt in de komende dagen nog rekening gehouden met naschokken in het rampgebied.

De beving op het zuidelijke eiland Kyushu had een kracht van 7.3 op de schaal van Richter. Gebouwen zijn ingestort, er ontstonden modderstromen en de vulkaan Aso, die ook op Kyushu ligt, had een kleine uitbarsting. Een rookpluim steeg op tot zo'n honderd meter boven de vulkaan, die tot de grootste actieve vulkanen ter wereld behoort.

De Japanse autoriteiten zagen in de uitbarsting geen reden om extra waarschuwingen uit te doen gaan, maar gaven wel een tsunami-waarschuwing af. Die werd later weer ingetrokken. Wel volgde nog geen half uur later een naschok van 6.0.

Race tegen de klok

Duizenden militairen, brandweermensen, agenten en medici zijn naar het door de beving getroffen gebied gestuurd om hulp te verlenen. Zij zoeken met man en macht naar overlevenden onder het puin. Er is volgens de Japanse premier Shinzo Abe sprake van 'een race tegen de klok' omdat er regen op komst is. Neerslag kan de beschadigde gebouwen verder verzwakken en nieuwe aardverschuivingen veroorzaken.

Het Japanse Rode Kruis heeft acht medische noodhulpteams ingezet om te helpen bij de evacuatie van getroffen burgers. Daarnaast zijn hulpgoederen uitgedeeld aan mensen in opvanglocaties, waaronder 5000 dekens, 500 hygiënekits en 200 slaapmatten en kussens.

Het epicentrum van de beving lag in de buurt van de stad Kumamoto. In heel de stad, die 730 duizend inwoners heeft, is de stroom uitgevallen. Mensen die in de buurt van een dam wonen zijn geëvacueerd vanwege instortingsgevaar. Het risico op nieuwe bevingen is aanwezig. 'Ik zou niet verbaasd zijn als we de komende dagen en weken meer aardbevingen van deze omvang te zien', aldus geofysicus John Bellini tegen persbureau Reuters.

null Beeld epa
Beeld epa
Hulpdiensten zoeken met man en macht naar mensen die onder het puin zijn bedolven. Beeld epa
Hulpdiensten zoeken met man en macht naar mensen die onder het puin zijn bedolven.Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp

Voorschok

Het gebied werd donderdag ook al opgeschrikt door een beving van 6.6. Toen vielen zeker negen doden. Honderden mensen raakten gewond. 'De aardbeving van donderdag zou een 'voorschok' zijn geweest van deze', zei de Japanse hoogleraar Shinji Toda tegen NHK.

Bij de beving van donderdag stortten zo'n twintig huizen in. Vermoed wordt dat ook daar nog mensen onder het puin liggen. Het dodental kan nog oplopen. Het Japanse tv-station NHK liet beelden zien van een redding van een baby die door reddingswerkers onder het puin vandaan is gehaald.

In het gebied bevinden zich meerdere kerncentrales, maar er zouden geen gevolgen zijn voor de twee reactoren van de atoomfabriek Sendai.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden