Dodental aardbeving Italië naar 290, OM vermoedt bouwfouten rampgebied

Het dodental van de aardbeving die woensdag Italië trof, is opgelopen tot 290. Er worden nog steeds lichamen geborgen in Amatrice, meldden Italiaanse autoriteiten. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of het instorten van meer dan honderd gebouwen iemand is aan te rekenen.

Brandweermannen tussen de puinhopen in Amatrice Beeld afp

In het zwaargetroffen Amatrice in Midden-Italië kwamen, voor zover tot nu toe bekend, 230 mensen om het leven. De overige doden vielen in omliggende plaatsen. De aardbeving heeft zeker zestien niet-Italianen het leven gekost. Naar verwachting zal het dodental nog verder oplopen, ook onder de buitenlanders.

Bijna vierhonderd gewonden liggen in het ziekenhuis, van wie veertig in kritieke toestand, en tientallen mensen zijn nog vermist. Volgens de Italiaanse burgerbescherming raakten woensdag zeker 1.300 mensen gewond.

Het Italiaanse OM heeft aangekondigd te gaan onderzoeken of iemand aansprakelijk gesteld kan worden voor de enorme ravage en het grote aantal slachtoffers door het instorten van meer dan honderd gebouwen. Het OM vermoedt dat de bouwvoorschriften niet zijn nageleefd.

'De gebeurtenissen kunnen niet alleen aan het noodlot worden toegeschreven', zei openbaar aanklager Giuseppe Saieva in La Repubblica. 'Als deze panden waren gebouwd zoals in Japan, dan waren ze niet ingestort.' Ook Rome is niet bestand tegen een aardbeving, waarschuwden onderzoekers zaterdag in de Italiaanse krant. Duizenden gebouwen in de Italiaanse hoofdstad zouden door een beving als die van woensdagochtend kunnen bezwijken.

Brandweermannen en reddingswerkers in Amatrice Beeld reuters

Amatrice

Amatrice werd door de aardbeving bijna compleet van de aardbodem gevaagd, het inwonertal werd door de ramp gedecimeerd. President Sergio Mattarella liet zich door het verwoeste dorp rondleiden door burgemeester Sergio Pirozzi. Mattarella sprak zijn dank uit aan de reddingswerkers die sinds woensdag bezig zijn met een race tegen de klok om overlevenden onder het puin vandaan te halen.

Veel mensen in Amatrice en de omliggende getroffen plaatsen hebben geen dak meer boven hun hoofd. Zij brengen de nacht door in tentenkampen.

Ongeveer veertig slachtoffers van de aardbeving krijgen zaterdag een staatsbegrafenis in Ascoli Piceno, vlakbij Amatrice. Hierbij zijn ook president Mattarella en premier Matteo Renzi aanwezig. In Amatrice is dinsdag een herdenkingsdienst. Ook daar zal premier Renzi bij zijn.

Lees ook

Na het trillen, de noodhulp en de naschokken, is het Italië van na de aardbeving in een nieuwe fase terecht gekomen: de fase van felle kritiek. Want leert Italië wel van eerdere aardbevingen? (+)

'Nu roept iedereen om verandering, maar let maar op: over een paar dagen hoor je niets meer. Een echt aardbevingspreventieplan komt er nooit in Italië.' (+).

'Silenzio, stil!', even klonk er een stem van onder het puin. Lees hier de reportage van Volkskrant-correspondent Jarl van der Ploeg.

Nationale rouw

In Italië wordt zaterdag een dag van nationale rouw gehouden. De vlaggen op openbare gebouwen hangen halfstok. De Italiaanse regering riep eerder de noodtoestand in de regio's in het midden van Italië die het zwaarst zijn getroffen door de aardbeving. Ook afgelopen nacht waren er in de getroffen gebieden weer hevige naschokken te voelen.

Premier Renzi heeft 50 miljoen euro toegezegd voor de wederopbouw van de getroffen plaatsen. Ook trok hij belastingen in voor de bewoners en kwam hij met een initiatief om Italiaanse huizen meer aardbevingsbestendig te maken. In de Italiaanse pers klonk kritiek over de kwaliteit van nieuwbouw in gebieden met een hoog risico op aardbevingen.

Volgens Italiaanse wetenschappers laten satellietbeelden zien dat de grond onder de plaats Accumoli, waar elf dodelijke slachtoffers vielen, 20 centimeter is gezakt door de beving.

De dienst voor overleden slachtoffers in Ascoli Piceno Beeld epa

Italiaanse President Sergio Mattarella schudt de hand van een reddingswerker in Amatrice Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.