Dodental aanslagen Riyad stijgt

De zelfmoordaanslagen in de nacht van maandag op dinsdag nacht in de Saudische hoofdstad Riyad hebben veel meer levens geëist dan de Saudische autoriteiten in eerste instantie willen toegeven....

ANP

Een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken die sprak van een dodental van 91, zei dat er zeker tien tot twaalf Amerikanen onder de doden zijn. De andere slachtoffers van wie tot nu toe de identiteit is vastgesteld, komen volgens het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken onder meer uit Jordanië, de Filipijnen, Libanon, Zwitserland maar vooral uit Saudi-Arabië zelf. Riyad houdt het vooralsnog op 29 doden, onder wie vermoedelijk negen daders. Bijna tweehonderd mensen raakten gewond, onder wie drie Nederlanders die niet in levensgevaar verkeren.

Doelwit waren drie wooncomplexen waar voornamelijk westerse werknemers hun huis hebben, en een Amerikaans-Saudische bedrijf. Onbekenden probeerden in de nachtelijke uren de complexen binnen te dringen met wagens volgeladen met explosieven. De zelfmoordaanslagen hadden plaats kort voor de aankomst van de Amerikaanse minister Powell in Riyad.

De minister van Buitenlandse Zaken zei dat de bomaanslagen in de Saudische hoofdstad alle kenmerkende eigenschappen dragen van al-Qaeda, het terreurnetwerk van Osama bin Laden. 'Het herinnert ons er opnieuw aan dat terrorisme een globaal verschijnsel is. De Verenigde Staten zullen er niet van worden afgebracht de belangen van vrede in de wereld na te streven ', zei Powell tijdens een persconferentie kort voor vertrek uit de Jordaanse hoofdstad Amman.

President Bush heeft gezworen de daders van de aanslagen in Saudi-Arabië op te pakken en te berechten. Het staatshoofd sprak in Indianapolis van 'meedogenloze moordenaars'. Volgens Bush geven de aanslagen aan dat de internationale strijd tegen het terrorisme onverminderd moet doorgaan. 'Deze verwerpelijke daden zijn door moordenaars begaan die geen ander geloof dan haat hebben, en de Verenigde Staten zullen de moordenaars vinden en hun Amerikaanse gerechtigheid bijbrengen.'

De Saudische autoriteiten hebben naar eigen zeggen de verkoolde resten geborgen van negen terroristen die zichzelf opbliezen. Volgens de ambassadeur van Saudi-Arabië in Londen behoorden ze tot een groep van negentien al-Qaeda sympathisanten die een week geleden na een hevig vuurgevecht met de lokale politie in Riyad verdwenen.

Minister van Binnenlandse Zaken prins Nayef bin Abdulaziz bevestigde die lezing. 'Helaas stonden de mensen achter de aanslag op dezelfde lijst van terroristen die het ministerie van Binnenlandse Zaken afgelopen woensdag bekendmaakte', zei de bewindsman tegen de krant Riyadh Daily. Een dag na de publicatie van de lijst vonden de autoriteiten in Riyad tonnen explosieven en apparatuur die voor een terreuraanslag gebruikt zouden kunnen worden. Van de terroristen ontbrak echter elk spoor.

De schade die de aanslagen hebben veroorzaakt, is enorm, zeggen ooggetuigen. De ontploffing in het al-Hamra complex leidde ertoe dat ruiten op meer dan anderhalve kilometer sneuvelden. De explosie liet een krater achter van meer dan vijf meter diep. Tientallen villa's raakten zwaar beschadigd. Elders verwoestten explosies onder meer een vier verdiepingen tellend appartementencomplex en in het al-Jadawel complex vele luxueuze huizen.

Het gevoel van veiligheid onder westerlingen in het welvarende koninkrijk heeft een fikse deuk opgelopen maar toch denken velen er niet over op stel en sprong naar hun vaderland terug te keren. Groot-Brittannië liet dinsdag een waarschuwing uitgaan naar zijn onderdanen in Saudi-Arabië. Het gevaar van nieuwe aanslagen blijft groot, aldus Londen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden