Dodenherdenking

Alte Kameraden

Naar aanleiding van de wens van Vorden om Duitse soldaten te eren op 4 mei (Ten eerste, 3 mei), stel ik voor om te komen tot een herbegrafenis van Duitse gesneuvelden in Duitsland. Nederlanders die, wanneer dan ook, behoefte hebben om die 'Alte Kameraden' respect te betuigen, kunnen dan het gehele jaar door naar een Duits Ereveld. En Nederland is bevrijd van een jaarlijks terugkerende onterende discussie.

David Vesters, Boskoop

Homo's

Met belangstelling heb ik het artikel van Hans Vuijsje, directeur-bestuurder van de Stichting Joods Maatschappelijk Werk, gelezen in de rubriek Opinie & Debat van 1 mei. Het viel me op dat hij in zijn artikel alle denkbare bevolkingsgroepen noemt die zijn getroffen door het oorlogsgeweld, behalve homo's.

Juist in deze tijd is het belangrijk dat ook homoseksuele verzetsstrijders worden genoemd. Daarom gedenken mijn partner en ik vanavond in Kamp Westerbork Willem Arondèus, die samen met een aantal medeverzetsstrijders een - deels gelukte - aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister volbracht, deze vergeten groep.

Ger de Jong, Amsterdam

Modernisering

Begint dat gezeur alwéér over een 'modernisering' van 4 mei, van de Dodenherdenking? Neem een voorbeeld aan Engeland; daar wordt de wapenstilstand van 1918 gewoon herdacht, zonder moderne fratsen erbij te slepen. Gedenk degenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor onze vrijheid gevallen zijn. Punt.

Hans van Noord, Utrecht

Oorsprong

Het artikel van Hans Vuijsje van JMW trof me. Hij besluit zijn artikel met de oproep aan de overheid, gemeenten, scholen, voetbalclubs, kerken en moskeeën om de Nationale Herdenking terug te brengen naar de oorsprong: allen te herdenken die in de Tweede Wereldoorlog gevallen zijn, onder wie de 102 duizend omgebrachte Nederlandse Joden.

Deze gedachte, hoewel begrijpelijk, lijkt mij weinig realistisch. Er is geen draagvlak voor. Nederland heeft geen homogene bevolking meer, zoals vroeger.

Voor grote delen van de bevolking is de Tweede Wereldoorlog ook een 'ver-van-mijn-bedverhaal'. Het ontbreekt velen van de huidige generatie aan kennis over die oorlog. Ook de werkelijkheid anno 2013 is heel anders dan een tijd waarin agressief gedrag en discriminatoire spreekkoren geen schering en inslag waren. De overheid kan dit kennelijk niet voorkomen. De hier wonende Joodse gemeenschap kan zich helaas niet uitsluitend op wetten van de overheid verlaten, hoewel er een antidiscriminatiewet bestaat.

Maar de Joodse gemeenschap zal op eigen wijze de oorlog blijven herdenken, zoals ieder jaar gebeurt. Deze herdenkingen staan volledig in het teken van de Joodse slachtoffers van de Shoah. Zij worden overal goed bezocht. Ik vrees dat de oorzaak die tot deze ontwikkeling heeft geleid onomkeerbaar is.

Mr. S.B. Stranders, Amsterdam

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden