Doden Mexico waren illegale emigranten

De 72 vermoorde personen in Mexico van wie de lijken dinsdag werden gevonden, waren Zuid- en Midden-Amerikaanse emigranten zonder papieren. Volgens de enige overlevende van de slachting werden de slachtoffers door leden van een drugskartel ontvoerd terwijl ze zich naar de grens met de Verenigde Staten begaven.

Van onze correspondent Allart Hoekzema

Ontvoeringen van emigranten zijn aan de orde van de dag in de Mexicaanse deelstaten Chiapas, Tabasco, Veracruz en Tamaulipas. Maar nooit eerder heeft zich zo’n bloedbad voorgedaan als dat op een ranch in San Fernando, in het noorden van het land, waar de stoffelijke overschotten werden gevonden. De autoriteiten bevestigden woensdag dat zich onder de slachtoffers emigranten zonder papieren uit El Salvador, Honduras, Brazilië en Ecuador bevinden. In de nacht van dinsdag op woensdag meldden de autoriteiten dat er een vuurgevecht was geweest met criminelen op een landgoed in San Fernando, in de deelstaat Tamaulipas. De soldaten waren naar de ranch gegaan na te zijn gewaarschuwd door de enige overlevende van de slachting. Deze was erin geslaagd te vluchten.

Los Zetas

Uren later werd bekend dat de overlevende, Luis Freddy Lala Panadilla, van Ecuadoriaanse afkomst is. De slachtoffers waren illegale emigranten die de VS wilden bereiken per trein. De Ecuadoriaan vertelde dat de criminelen leden van het drugskartel van Los Zetas waren, die hen trachten af te persen. Toen de emigranten weigerden te betalen, werden ze met kogels doorzeefd.Volgens de Mexicaanse regeringswoordvoerder Alejandro Poiré proberen de drugskartels geregeld emigranten af te persen of te ronselen. ‘Het feit dat de georganiseerde misdaad zich stort op ontvoering van arme gelukszoekers is een teken dat de kartels zich in een steeds moeilijker financiële situatie bevinden.’

De vice-consul van Brazilië in Mexico, Joao Batista Zaidan, bevestigde donderdag dat ‘minstens’ vier van de 72 de Braziliaanse nationaliteit hadden. ‘Maar waarschijnlijk zijn het er meer’, zei hij tegen het belangrijkste dagblad uit Rio de Janeiro, O Globo.

Volgens de Mexicaanse mensenrechtencommissie CNDH ontvoerden criminele groepen tussen september 2008 en februari 2009 9.758 illegale emigranten. Dat cijfer is gebaseerd op politierapporten. De CNDH vermoedt dat het werkelijke aantal minsten twee keer zo hoog is.

Afgeperst

‘Elke dag gebeuren er ontvoeringen van emigranten op treinen die naar het noorden gaan’, zei Mario Santiago, directeur van de veiligheidsdenktank Fundación Ideas, gisteren tegen de Mexicaanse krant El Universal. ‘Ze worden afgeperst en wie niet betaalt, wordt vermoord.’

Sommige mannen worden gedwongen drugs te vervoeren, terwijl anderen nieuwe slachtoffers in de handen van de kartels moeten lokken. ‘Vooral vrouwen vormen een ware buit. Zij moeten zich prostitueren of werken in de huizen van de ontvoerders’, aldus Santiago.

Het massagraf in Mexico. (AFP) Beeld
Het massagraf in Mexico. (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden