nieuwsjaarwisseling

Doden, geweld tegen agenten en meer autobranden in Oudejaarsnacht

Het aantal geweldsincidenten tegen de politie tijdens de jaarwisseling is meer dan verdubbeld. Er was sprake van 59 geweldsdaden tegen politieagenten, tegen 27 vorig jaar. In de meeste gevallen ging het om het gericht bekogelen van agenten met vuurwerk. ‘Dit is onacceptabel’, aldus plaatsvervangend korpschef Henk van Essen. Er werden 328 aanhoudingen verricht, 41 minder dan vorig jaar.

Beeld ANP

Enschede

In Enschede werd kort na middernacht een dode man aangetroffen. De politie onderzoekt nog de exacte toedracht, maar heeft het vermoeden dat de man door vuurwerk is geraakt. Op foto’s is te zien dat de straat op de plaats van het ongeval bezaaid ligt met vuurwerkresten.

De man is mogelijk het tweede vuurwerkslachtoffer dat tijdens Oud en Nieuw is gevallen. Maandagavond kwam in het Friese dorp Morra een 41-jarige man om het leven. Ook daar onderzoekt de politie nog de toedracht.

Hulpdiensten bij de woning in Enschede waar een dode man werd aangetroffen. Waarschijnlijk is het slachtoffer door een explosie om het leven gekomen. Beeld ANP

Amsterdam

In Amsterdam waren er meer (auto-)branden en meer politie-incidenten dan een jaar geleden. Er zijn 183 incidenten geweest, vorig jaar 168. In totaal heeft de politie 34 mensen aangehouden. In de stad waren zeven keer politiemensen het mikpunt van geweld. Opvallend noemen de diensten het aantal van zeven incidenten waarbij vuurwapens zijn gebruikt. In twee gevallen heeft de politie zelf geschoten. De brandweer had het veel drukker dan vorig jaar: die rukte 295 keer uit, vorig jaar was dat 165 keer. Het ging 25 keer om een voertuigbrand, net zo vaak als vorig jaar.

Utrecht

Ook in de regio Utrecht rukte de brandweer een stuk vaker uit naar voertuigbranden dan het jaar ervoor: 34 tegen 20 vorig jaar. 19 keer kwamen de meldingen dit jaar uit de gemeente Utrecht, dat waren er vorig jaar 17. Twee keer was er agressie tegen de brandweermensen, in Houten en IJsselstein.

Rotterdam

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond meldt dat het aantal meldingen ten opzichte van voorgaande jaren ongeveer gelijk is gebleven. De politie verrichtte 55 arrestaties, bijna de helft minder dan het jaar ervoor.

Limburg

In Limburg werden 19 mensen opgepakt, 4 meer ten opzichte van een jaar eerder. In het dorp Heel werd een man neergestoken. De politie hield drie verdachten aan. Daarnaast werden er mensen aangehouden voor onder meer mishandeling en vernieling.

Zeeland

Ook in Zeeland hadden de hulpdiensten het drukker dan in voorgaande jaren. Zo moest de brandweer er 94 keer op uitrukken, vergeleken met 79 keer een jaar eerder. Daarbij kregen hulpverleners met geweld te maken. In Vlissingen en Nieuwland werd de brandweer met vuurwerk bekogeld.

Noorden

De politie in Drenthe, Friesland en Groningen pakte dertig mensen op wegens mishandelingen, vernielingen en het bezit van illegaal vuurwerk. Ook kwamen er meer meldingen over vuurwerkoverlast en brandjes op straat dan vorig jaar. In Geesbrug (Drenthe) moest de Mobiele Eenheid worden ingezet bij een groot vuur op straat met een groep van vijftig jongeren eromheen.

De wijk Paddepoel in Groningen tijdens Oud en Nieuw. Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden