Doden en gewonden bij rellen in Zuidoost-Turkije
Bij botsingen tussen Koerden en Turkse ordetroepen zijn de afgelopen twee dagen in de stad Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije drie Koerden om het leven gekomen en 250 mensen gewond geraakt...
De rellen in Diyarbakir braken dinsdag uit na de begrafenis van enkele Koerdische guerrillastrijders die vorige week in gevechten met het Turkse leger waren gedood. De onlusten behoren tot de ernstigste sinds tien jaar in Turkije. Leger en politie stuurden woensdag versterkingen naar een militaire basis aan de rand van Diyarbakir om zo nodig te kunnen ingrijpen.
Gouverneur Ala zei dat aan de ongeregeldheden in Diyarbakir ongeveer 2.500 tot 3.000 Koerden deelnamen. Hij zei dat een van de doden omkwam bij een verkeersongeval toen hij probeerde te vluchten. Hoe de twee anderen aan hun eind waren gekomen zei hij niet, maar volgens burgemeester Osman Baydemir waren twee betogers door kogels gedood. Ook onder de gewonden waren er veel met schotwonden, zei Baydemir, die de veiligheidstroepen opriep zich uit de straten terug te trekken om verdere onlusten te voorkomen.
Baydemir behoort tot de pro-Koerdische Democratische Samenlevingspartij. Voor de lokale ordehandhaving zijn niet de burgemeesters, maar de door de staat aangestelde regionale gouverneurs verantwoordelijk. Ala zei dat woensdag nog twintig gewonden in het ziekenhuis lagen, van wie een in ernstige toestand verkeerde. Mededelingen over de aard van de verwondingen liet hij over aan de behandelende artsen. Ongeveer tweehonderd personen waren gearresteerd, zei Ala.
Een woordvoerder van het Turkse ministerie van buitenlandse zaken heeft de autoriteiten in Denemarken woensdag verzocht de vanuit Denemarken opererende Koerdische satellietzender Roj TV uit de lucht te halen, omdat dit de Koerden in Diyarbakir zou hebben aangezet tot rellen. Roj TV is volgens Turkije een spreekbuis van de Koerdische guerrillabeweging PKK, die sinds 1984 in het zuidoosten van Turkije een guerrilla voert voor autonomie.
De strijd heeft aan meer dan 37.000 mensen het leven gekost. Na een periode van betrekkelijke rust hebben de guerrillastrijders hun aanvallen onlangs opgevoerd. De Turkse regering staat onder druk van de Europese Unie om meer culturele rechten te gunnen aan de Koerdische bevolking, maar zij weigert te praten met de PKK, die zij - evenals de EU en de Verenigde Staten - als een terroristische organisatie beschouwt.
slot
maw5018,6054pg
292301 mar 06GMT