Doden door nieuwe aanval op ziekenhuis in Aleppo

Bij een aanval door de oppositie op een ziekenhuis in een door de regering gecontroleerde wijk in de noordelijke stad Aleppo zijn doden en gewonden gevallen. Het aantal is nog onduidelijk. Het Syrische Observatorium van de Mensenrechten, dat het conflict vanuit Londen monitort, meldt 19 doden. Het Syrische nieuwskanaal Ikhbariya spreekt van 3 doden en 17 gewonden.

Beelden die zijn uitgezonden door de Syrische staatstelevisie nadat een ziekenhuis in de wijk Muhafaza is gebombardeerd. Beeld ap

Volgens de Syrische staatstelevisie 'hebben terroristen raketten afgevuurd op het al-Dabit ziekenhuis'. Het ziekenhuis, in de centrale wijk Muhafaza, zou bijna volledig zijn verwoest.

De aanval is vooraf gegaan aan een 'hevig bombardement' op verschillende woonwijken, laat het Syrische leger weten in een verklaring. Het beschuldigt rebellengroepen als al-Nusra, Ahrar as-Sham en Jaish al-Islam ervan achter de aanval te zitten.

Het is niet de eerste keer dat ziekenhuizen in Aleppo onder vuur worden genomen. Vorige week werden twee ziekenhuizen in wijken die worden gecontroleerd door de oppositie getroffen door luchtaanvallen. Bij een van die aanvallen, op het al-Quds ziekenhuis, vielen vijftig doden. Het andere ziekenhuis was na een eerder bombardement die week al ontruimd waardoor er geen slachtoffers vielen.

Dinsdag kwamen volgens Syrische staatsmedia door raketaanvallen ook al 7 mensen om het leven in regeringsgebied in Aleppo. Er werden 25 gewonden geteld. Aan de andere kant van de stad, waar de oppositie zetelt, zouden twee doden zijn gevallen.

'Alle menselijkheid is verdwenen'

Inwoners uit Aleppo zijn na vijf jaar oorlog wel wat gewend, maar nooit eerder waren de bombardementen zo hevig als in de afgelopen dagen. De straten zijn verlaten en op de achtergrond klinkt voortdurend het geluid van sirenes. 'Aleppo is een spookstad geworden', zegt Roumi, een 28-jarige docent Engels uit de wijk al-Myassar.

Verwoeste gebouwen in de wijk Bab al-Hadid in Aleppo. Beeld afp

Diplomatiek overleg

VN-gezant voor Syrië Steffan de Mistura is dinsdag in Moskou voor diplomatiek overleg. De Mistura hoopt de Russen te kunnen overtuigen om Aleppo onderdeel uit te laten maken van het tijdelijke staakt-het-vuren dat is afgesproken voor de kustplaats Latakia en de hoofdstad Damascus.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft aangekondigd dat hij hoopt dat er 'in de komende uren of dagen' een besluit zal vallen over Aleppo.

Volgens De Mistura kunnen de vredesonderhandelingen over Syrië verder gaan als Aleppo onderdeel uitmaakt van een wapenstilstand.

De grootste stad van Syrië was de afgelopen tien dagen het toneel van intensieve gevechten tussen het regeringsleger, dat hulp krijgt van Russische gevechtsvliegtuigen, en oppositiegroepen als al-Nusra en het Vrije Syrische Leger. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn bij de recente gewelddadigheden bijna 300 mensen om het leven gekomen.

Topprioriteit

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry noemde het maandag in Genève 'topprioriteit' dat het geweld in Aleppo wordt beëindigd. 'Het zijn kritieke uren. We spreken rechtstreeks met de Russen', zei hij bij aankomst in de Zwitserse stad, waar hij zijn Jordaanse en Saoedische ambtgenoten sprak. Een hoge Russische militair bevestigde vanuit Syrië dat er 'actieve onderhandelingen' gaande zijn om 'kalmte' te brengen in Aleppo.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov liet weten dat hij telefonisch contact had met Kerry, zonder in details te treden over het gesprek.

'Wanneer zogenaamde precisieaanvallen medische faciliteiten raken, is er iets ernstig mis', zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. 'Bijna de helft van de ziekenhuizen in Syrië is dicht, of opereert op halve kracht.' Ban haalde een rapport aan waarin staat dat sinds het begin van de Syrische burgeroorlog 250 medische posten en ziekenhuizen zijn geraakt. 730 artsen en verplegers werden gedood.

Kerry en De Mistura tijdens een persconferentie in Genève. Beeld afp
Demonstranten in Berlijn vragen aandacht voor de situatie in Aleppo. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.