Doden door Israëlische aanval Beiroet

De Israëlische luchtmacht heeft vrijdag Beiroet gebombardeerd. Daarbij zijn zeker drie doden en vijftig gewonden gevallen, aldus bronnen bij de Libanese veiligheidsdiensten....

Er waren drie aanvalsgolven gedurende de dag. Bij de aanval vrijdagochtend werden tientallen auto’s vernield en werden winkels en gebouwen beschadigd. In de middag werd het hoofdkwartier van Hezbollah in Beiroet getroffen. Volgens het televisiestation van Hezbollah heeft het kantoor schade opgelopen. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah is volgens een zegsman van de organisatie niet gewond geraakt. Hij zei niet of de Hezbollah-leider wel in het pand aanwezig was ten tijde van de aanval.

De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken, Ron Bar-On, zei vrijdagochtend op de radio dat Israël erop uit is Hezbollah-leider Hassan Nasrallah te doden. 'Nasrallah heeft zijn eigen lot bezegeld', zei hij.

De Israëlische premier, Ehud Olmert, zei in een telefoongesprek met VN-secretaris-generaal Kofi Annan dat Israël het offensief voortzet totdat de shi'itische beweging is ontwapend. Olmert is wel akkoord gegaan met een voorstel van Annan om een team VN-bemiddelaars te laten proberen een staakt-het-vuren te bewerkstelligen.

Hezbollah vuurde vrijdag tientallen Katjoesjaraketten af op Israël. Acht mensen raakten gewond toen een raket een woning in de plaats Safed raakte, meldden ooggetuigen. Volgens het defensieblad Jane's Defence Weekly beschikt Hezbollah over een stuk of honderd raketten met een bereik van 150 kilometer. Syrië heeft echter, naar zeggen van zijn ambassadeur in Londen, Hezbollah gevraagd zijn raketbeschietingen op Israël te staken.

De luchthaven van Beiroet, die vrijdag nog twee keer werd gebombardeerd is nu gesloten. De Libanese luchtvaartmaatschappij MEA heeft vijf passagiersvliegtuigen in veiligheid gebracht in Jordanië; zes toestellen waren al uitgeweken naar Cyprus. De KLM heeft alle vluchten van en naar Beiroet voor de komende week geschrapt.

De Israëlische luchtmacht voerde bombardementen uit in Oost-Libanon, bij de Syrische grens. Dit heeft de Libanese politie meegedeeld. Doelwitten waren een basis van het FPLP-CG, het pro-Syrische Palestijnse Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, in de Bekaavallei en Hezbollah-stellingen vlakbij de stad Hermel, aan de grens van Libanon met Syrië. Het was de eerste keer dat de grensstreek werd gebombardeerd. Ook de brandstoftanks van de elektriciteitscentrale in Jiyé zijn in brand geschoten.

Volgens een bron bij de Libanese veiligheidsdiensten heeft Israël vrijdagochtend bovendien de snelweg van Beiroet naar Damascus op vijf plaatsen gebombardeerd. De weg is nu voor alle verkeer afgesloten. Het is de enige belangrijke weg die Libanon met de rest van de Arabische wereld verbindt. Duizenden buitenlanders maakten ervan gebruik om Libanon te verlaten nadat het geweld daar woensdag was losgebarsten. Ook heeft Israël een zeeblokkade ingesteld.

Premier Fuad Siniora van Libanon liet weten dat president Bush hem heeft beloofd Israël te manen zijn aanvallen stop te zetten.Sinds het Israëlische offensief woensdag begon, zijn meer dan zestig Libanese burgers om het leven gekomen. Bush heeft Siniora verzekerd dat hij Israël onder druk zal zetten om de materiële schade van de militaire actie in Libanon beperkt te houden en onschuldige slachtoffers te voorkomen. Siniora zou Bush hebben gevraagd Israël te bewegen tot een bestand, maar daartoe zou de Amerikaanse president niet bereid zijn geweest.

Iran, dat Hezbollah steunt, heeft de Verenigde Naties opgeroepen tussenbeide te komen 'en een einde te maken aan deze misdaad die het Israëlische offensief in Libanon is'.

Libanese militairen inspecteren vrijdagochtend een bomkrater in Beiroet, veroorzaakt door een Israëlische raket. (EPA) Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden