Update

Doden bij tankbeschietingen op VN-school in Gazastrook

Bij een Israëlische tankaanval op een school in de Gazastrook zijn vandaag zeker vijftien Palestijnen om het leven gekomen. Dat hebben Palestijnse hulpmedewerkers gezegd. Ook raakten minstens honderdvijftig mensen gewond. Mogelijk loopt het dodental nog op.

redactie
Een tank van het Israëlische leger rijdt langs de grens tussen Israël en de Gazastrook. Beeld afp
Een tank van het Israëlische leger rijdt langs de grens tussen Israël en de Gazastrook.Beeld afp

De tankbeschietingen vonden plaats tijdens gevechten tussen het Israëlische leger en Palestijnse milities. De omgekomen mensen hadden volgens de Palestijnse arts Ashraf al-Kidra onderdak in de school gezocht vanwege de zware gevechten in de Gazastrook van de afgelopen dagen.

Honderden Palestijnen zouden tijdens de beschietingen aanwezig zijn geweest in de school.

Er gaan verschillende berichten rond over het precieze aantal doden en gewonden. De Arabische nieuwszender Al Jazeera spreekt zelfs van dertig doden bij de tankbeschietingen en honderd gewonden.

Volgens het Palestijnse Rode Kruis staat de school in een dorpje in het noorden van de Gazastrook, genaamd Beit Hanoun.

Vierde VN-gebouw dat is getroffen
Het incident van vandaag betekent de vierde keer dat een gebouw van de Verenigde Naties is getroffen bij recente gevechten tussen Israëliërs en Palestijen in de Gazastrook.

De Palestijnse vluchtelingenorganisatie van de VN, UNRWA, vond eerder in twee leegstaande VN-scholen raketten. Eerder deden berichten de ronde dat militante groepen in de vandaag beschoten school raketten hadden geplaatst en die vervolgens kwijt waren geraakt.

Robert Turner, de directeur van het UNRWA in Gaza, zei tegen Al Jazeera dat het Israëlische leger niet heeft gewaarschuwd voor de aanval.

De Palestijnse radicaalislamitische beweging Hamas zei gisteravond nog open te staan voor een humanitair bestand in de Gazastrook. Wel zou Israël dan enkele concessies moeten doen. Meer dan 140 duizend Palestijnen zijn hun huis ontvlucht vanwege het al twee weken aanhoudende geweld in de Gazastrook.

Nederlandse kabinet dringt aan op staakt-het-vuren
Vandaag veroordeelde het Nederlandse kabinet nog de inzet van burgers als menselijk schild en het opslaan van wapens in scholen door Palestijnse groepen in de Gazastrook. Verder bestaan er 'grote zorgen' over de snelle stijging van het aantal doden sinds Israël zijn grondoffensief in de dichtbevolkte kuststrook begon.

Dat schrijft minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) vandaag aan de Tweede Kamer. Het kabinet is verder 'zeer bezorgd' over een verdere escalatie van het conflict en dringt aan op een staakt-het-vuren, gevolgd door hervatting van de vredesonderhandelingen. De bewindsman steunt de bemiddelende rol van Egypte.

undefined

Een Palestijnse jongen huilt na een Israëlische luchtaanval in het zuiden van de Gazastrook. Beeld ap
Een Palestijnse jongen huilt na een Israëlische luchtaanval in het zuiden van de Gazastrook.Beeld ap
Israëlische soldaten maken de loop van hun tank schoon op de grens tussen Israël en de Gazastrook. Beeld afp
Israëlische soldaten maken de loop van hun tank schoon op de grens tussen Israël en de Gazastrook.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden