Update

Doden bij nachtelijke gevechten in ambassadewijk Damascus

Bij zware gevechten tussen het leger en opstandelingen in de Syrische hoofdstad Damascus zijn zeker drie opstandelingen en een militair uit het regeringsleger gedood. Dat heeft de Syrische staatstelevisie vandaag gemeld.

Redactie
Een militaire bus in Damascus. Beeld reuters
Een militaire bus in Damascus.Beeld reuters

De strijdende partijen namen elkaar midden in de nacht zo'n twee uur lang met machinegeweren onder vuur in de wijk Mazzeh. Nabij het gebouw van het politieke veiligheidsapparaat en de Zwitserse ambassade zou hevig zijn gevochten. De rebellen hielden zich volgens Ikhbariyah schuil in een appartementengebouw. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zei dat de rebellen circa twintig militairen uit het regeringsleger hebben verwond.

Een Turkse diplomaat meldde vandaag dat opnieuw twee generaals zijn overgelopen naar de oppositie tegen Assad. Het aantal gedeserteerde Syrische generaals zou daardoor op negen zijn gekomen.

Gewapende rebellen houden zich al langer in buitenwijken en voorsteden van Damascus verschanst, maar tot gevechten in de hoofdstad kwam het vanwege de massale aanwezigheid van Assads troepen zelden. Ondanks de grootschalige legeroffensieven tegen de oppositiebolwerken Homs en Idlib zijn de rebellen klaarblijkelijk toch nog steeds in staat in het hart van de regeringsmacht toe te slaan.

Het Vrije Syrische Leger probeert met een gewapende strijd het regime van president Bashar al-Assad te verdrijven. Volgens de Verenigde Naties heeft de opstand al aan meer dan 8000 Syriërs het leven gekost.

Een team deskundigen op het gebied van onder meer vredeshandhaving en bemiddeling arriveerde maandag in Syrië. Het team werkt in opdracht van Kofi Annan, de speciale gezant voor Syrië van de Verenigde Naties. De woordvoerder van Annan zei dat de delegatie gaat proberen een plan van Annan voor Syrië ten uitvoer te brengen. De onderdelen zijn onder meer een staakt-het-vuren, het opzetten van een mechanisme om op dat bestand toe te zien, het afwijzen van een buitenlandse militaire interventie en het toelaten van humanitaire hulp.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden