Doden bij grensincident Israël-Libanon

Bij een gewapend treffen aan de grens tussen Libanon en Israël zijn dinsdag vijf doden gevallen. Het gaat om het ernstigste geweldsincident tussen beide landen sinds de zomeroorlog van 2006.

ANP/RTR/DPA/AFP

De doden zijn vier Libanezen en een Israëli. Volgens een bron bij de veiligheidsdiensten van het Arabische land gaat het bij de Libanese doden om drie militairen en een journalist. De Israëliër die is omgekomen, is een luitenant-kolonel, aldus de strijdkrachten van de Joodse staat. De VN-Veiligheidsraad buigt zich dinsdag nog in besloten zitting over het incident.

De lezingen over het ontstaan van het incident lopen uiteen. Volgens een Libanese legerwoordvoerder ontstonden gevechten toen Israëlische militairen een boom probeerden te kappen aan de Libanese kant van de grens en begonnen te schieten. ‘De Israëli's vuurden vier raketten af die bij een legerbasis in het dorp Adaysseh terechtkwamen en het leger schoot terug’, aldus een veiligheidsfunctionaris ter plaatse.

Volgens een Israëlische legerwoordvoerder daarentegen hebben de Joodse militairen de grens niet overschreden. Toch zouden de Libanezen als eersten zijn begonnen met schieten.

Agressie

President Michel Suleiman en premier Saad al-Hariri van Libanon hebben Israël beschuldigd van agressie tegen hun land. Volgens Suleiman heeft Israël in strijd gehandeld met VN-resolutie 1701, die een einde maakte aan de oorlog in 2006 tussen Israël en de radicaalislamitische Hezbollah-beweging in het zuiden van Libanon. Toen kwamen meer dan 1300 mensen om het leven: 1200 Libanezen, vooral burgers, en 158 Israëli's.

Het kantoor van Suleiman stelde dat Israël de resolutie over een Israëlisch-Libanees staakt-het-vuren heeft geschonden, onder meer door een Libanese controlepost aan te vallen. Hariri zei dat de de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap hun verantwoordelijkheid moeten nemen en Israël moeten dwingen de agressie te beëindigen.

Israël op zijn beurt heeft Libanon na het vuurgevecht gedreigd met ‘consequenties’, als er meer ongeregeldheden volgen aan de grens tussen beide landen. Israël houdt Libanon verantwoordelijk voor het schietincident tussen Libanese en Israëlische militairen. Dat heeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring naar buiten gebracht.

Klacht

Israël noemt het schietincident ‘een flagrante schending van resolutie 1701 van de VN-Veiligheidsraad’. Volgens Jeruzalem ‘is de schending van vandaag de laatste in een lange serie schendingen van resolutie 1701, waaronder vooral de enorme herbewapening van Hezbollah’. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, heeft instructies aan de Israëlische vertegenwoordiging bij de VN gegeven om een klacht in te dienen over het vuurgevecht.

Militairen van de VN-troepenmacht Unifil zien in het zuiden van Libanon toe op een wapenstilstand tussen Israël en de Hezbollah-milities. Na de schermutseling van dinsdag riep Unifil de Israëlische en Libanese militairen op tot kalmte.

Avigdor Lieberman (AP) Beeld AP
Avigdor Lieberman (AP)Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden