Doden bij aanslag in Tel Aviv

Door een Palestijnse zelfmoordaanslag maandag op een markt in het Israëlische Tel Aviv zijn drie Israëliërs om het leven gekomen. Ruim dertig personen raakten gewond. Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op...

ANP

Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. De radicale linkse beweging sprak over een vergelding voor de Israëlische liquidaties van haar leiders.

De dader was een 16-jarige jongen uit het vluchtelingenkamp Askar bij de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever. Volgens veiligheidsfunctionarissen in de krant Haaretz wilde de Palestijn aanvankelijk een aanslag plegen in Jeruzalem. Daar zag hij vermoedelijk van af omdat de veiligheidsmaatregelen in deze stad te streng zijn.

De bekendste recente actie van de PFLP had plaats in oktober 2001. Toen pleegde de beweging een aanslag op de Israëlische minister van Toerisme, Rehavam Zeevi. Het Israëlische leger pakte de groepering daarna hard aan.

De Israëlische premier Sharon bestempelde de aanslag in Tel Aviv als een bewijs dat er niets is veranderd aan het Palestijnse leiderschap. Hij doelde op de afwezigheid van de zieke leider Yasser Arafat.

'Totdat ze echte stappen nemen om de terreur uit te roeien, de terreurorganisaties te ontmantelen, hervormingen in te voeren en de opruiing te stoppen, zal Israël zijn beleid voortzetten', aldus de premier op de Israëlische radio.

De aanslag was de eerste sinds Arafat vorige week voor medische behandeling in Frankrijk verblijft. Israël heeft de Palestijnse leider er vaak van beschuldigd het groene licht te geven voor dergelijke aanslagen. Sharon noemde hem herhaaldelijk een 'obstakel voor de vrede'.

Arafat pakte na de aanslag in Tel Aviv vanaf zijn ziekbed zelf de telefoon om zijn adviseur Nabil Abu Rudeina te bellen en hem opdracht te geven de aanslag te veroordelen. 'Hij zei dat hij het doden van burgers door beide partijen veroordeelt', aldus Rudeina. De Palestijnse minister Erekat riep de internationale gemeenschap op te helpen om het vredesoverleg tussen Palestijnen en Israëliërs weer op gang te helpen.

De explosie maandag had plaats bij een van de vele kraampjes aan de rand van de groentemarkt in het centrum van de Israëlische stad aan de Middellandse Zee. Uit angst voor een tweede ontploffing werd de Carmel-markt hermetisch afgesloten.

De laatste grote aanslag in Israël was eind september. In Jeruzalem kwamen twee Israëlische politiemannen om, toen een Palestijnse vrouw zichzelf opblies.

Arafat zou na eerste medische behandeling in Frankrijk 'duidelijk' aan de beterende hand zijn. Volgens een anonieme Palestijnse functionaris wordt het medisch onderzoek binnen twee dagen afgerond.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden